Elindult az összefogás: négy pontban állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM

Elindult az összefogás: négy pontban állapodott meg az MSZP és az Együtt 2014-PM 

Az MSZP stratégiájáról és az ellenzéki együttműködés ütemezéséről tárgyalt ma a szocialista párt országos választmánya. Az ülésre elment Bajnai Gordon, az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség vezetője is, aki a választmány elején mondott beszédet. Mesterházy Attila szintén az összefogás jelentőségéről beszélt.
A zárt tanácskozáson történtekről kora délután tájékoztatták a sajtót: Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közösen. A választmányi ülés fő témája eredetileg az MSZP stratégiája lett volna, vagyis egyebek mellett az, hogy a szocialisták milyen üzenetekkel, ígéretekkel készüljenek a jövő évi választásokra. Bajnai Gordon azonban a héten az ATV egyik kérdésére bejelentette: ha hívják, elmegy a szocialista választmány ülésére. Mesterházy Attila az ATV Híradójának jelezte: várják Bajnai Gordont a szombati ülésre.

A választmány mai ülésén felszólalt Bajnai Gordon is. A korábbi miniszterelnök mondandóját információink szerint azzal kezdte, hogy nem taktikázni jött, hanem az együttműködést erősíteni, és a félreértéseket eloszlatni. „Egyszer egy válság idején már sikeresen együttműködtünk, most is képesek vagyunk erre” – mondta Bajnai, majd hozzátette : „azért tértem vissza, hogy az összefogást segítsem, és mindent a választási sikernek rendeltem alá”. Bajnai szerint le kell váltani az „Orbán-Simicska rezsimet”, ezután pedig jó kormányzásra van szükség.

Bajnai Gordon elismerően szólt a Magyar Szocialista Párt közelmúltjáról is. „A mérések szerint az MSZP-nek jelenleg 1,2 millió körüli támogatottsága van. Ez a 2010-es választási vereség után elismerésre méltó. Azonban a korszakváltáshoz több támogatóra van szükség. A többség kormányváltást akar, meg kell őket szólítani.”

Bajnai Gordon szerint két dologra van szükség: a korszakváltás garanciájára, valamint egy jó programra. Ezt pedig összefogással lehet megteremteni. „Október óta azt mondom: 2013 őszére készen kell állni. Négy cél van előttünk: leváltjuk a rezsimet, nem követjük el a 2010 előtti hibákat, nyugalmat teremtünk az országban, és végül: jó kormányzással egy gyarapodó országot teremtünk, amely a szolidaritásra épül”.

22 ezer aktivista kell

„Ha az egyik ellenzéki erő legyőzi a másikat, végül Orbán Viktor győz le mindannyiunkat” – fogalmazott Bajnai Gordon. Bajnai Gordon szerint ennek elkerülésére több dologra is szükség van: mindenekelőtt el kell jutni a bizonytalanokhoz. További 22 ezer aktivistára van szükség, hogy ezzel is garantálni tudják a választás tisztaságát, ezen felül a választás finiséhez további aktivistákra lesz szükség, hogy a mozgósítás is hatékony legyen, és hogy – ahogy Bajnai Gordon fogalmazott – a „Kubatov-listák segítségével működő fideszes mozgósítást is ellensúlyozni lehessen”.

A miniszterelnök-jelöltről

A megbeszélésen csak általánosságban volt szó a miniszterelnök-jelölt kérdéséről. Bajnai Gordon szerint nem egy pártnak, hanem az egész ellenzéknek van szüksége miniszerelnök-jelöltre. Ez a személy az lehet, aki a legtöbb szavazatot hozza, és akivel győzni lehet. „Nem szabad csupán erre az egyetlen kérdésre szűkíteni az összefogás kérdését” – mondta Bajnai, aki szerint a leendő jelöltnek hitelesen kell képviselnie a korszakváltás ígéretét.

A megbeszélésen Mesterházy Attila és Bajnai Gordon egyetértettek abban, hogy az erős összefogás alapja az, ha mindenekelőtt a két legnagyobb demokratikus ellenzéki erő összefog egymással.

Mesterházy Attila beszéde

Mesterházy Attila tudomásunk szerint az ülésen beszédét azzal kezdte, hogy „ha vesztünk, egy egész ország veszít. Ezért is történelmi jelentőségű a 2014-es választás. Az egyik oldalon sok pénz, és óriási médiafelület van, a másikon ez nincs meg. Sőt, minden eszközt bevetnek arra, hogy éket verjenek közénk, a demokratikus oldalon” – fogalmazott Mesterházy.

A pártelnök szerint új szavazókra, a szocialistákét kiegészítő szavazatokra van szükség, s ez az egyik értelme az együttműködésnek. „Házi feladata mindenkinek van, mert még sokan nem állnak készen az együttműködésre. Ezzel együtt vigyáznunk kell egymásra, segítenünk egymást, s persze az is érthető, hogy a választók miért türelmetlenek”.

Mesterházy úgy fogalmazott, „a korszakváltáshoz természetesen jó program is kell, és az is látható, hogy aki Magyarországon valaha is választást nyert, az baloldali programmal nyert.  Amit ma lát a baloldal, az az igazságtalanság és az egyre nyilvánvalóbb egyenlőtlenség”.

„Abban egyetért mindenki a baloldalon, hogy 2014-ben kell leváltani az Orbán kormányt.
Rendszert kell váltani és jobban kormányozni, mint 2010 előtt.  Szükség van a bizonytalan szavazók megnyerésére, és az összefogás erőt, lelkesedést önthet a szavazókba, katalizátora lehet ennek a  folyamatnak. A remény, a hit pislákol az emberekben, de kell hozzá gyújtós is. Az együttműködés szükséges, de nem elégséges” – mondta a választmányi ülésen az MSZP elnöke.

Úgy tudjuk, hogy 11 órától a választmányi tagok egyesével mondták el véleményüket az ellenzéki összefogásról. A felszólalások alapvetően higgadt hangvételűek voltak. Volt, aki a közelmúlt sérelmeit és nézeteltéréseit említette, és többször a közvéleménykutatási adatok is terítékre kerültek. Bajnai Gordon például úgy fogalmazott: „abban is osztja Mesterházy Attila véleményét, hogy a méréseket óvatosan kell kezelni, főleg, mivel a különböző cégek mérései között komoly ellentmondások is vannak”.

Végül több kérdésben is megszületett az ellenzéki egyezség, amit Mesterházy Attila és Bajnai Gordon közösen prezentált a sajtónak. Az ATV információi szerint a Magyar Szocialista Párt és az Együtt 2014 – PM Pártszövetség négy pontban állapodott meg a 2014-es országgyűlési választást illetően:

1. A 2014-es parlamenti választásokon a választókerületekben egyetlen közös jelöltet állítanak. (A „közös lista” ugyanakkor nem került szóba.)

2. Az időközi választásokon egyeztetett módon zajlik a jelöltállítás, a kampány.

3. Nem gyengítik egymást a felek.  Egyik párt sem gyengíti a másikat sem nyilatkozatokkal, sem más módon. Ennek érdekében Bajnai Gordon és Mesterházy Attila a jövőben „forródróton” tartja kapcsolatot egymással.

4. A pártok tiszteletben tartják egymás aktivista-hálózatát is, és ezzel is az összefogást erősítik.

Bajnai is meghívta az MSZP vezetőit

Az ülés végén Bajnai Gordon meghívta Mesterházy Attila szocialista pártelnököt és Botka László választmányi elnököt az Együtt 2014 – PM Választási Szövetség elnökségi ülésére, hogy tovább folytassák az egyeztetéseket. A két szocialista vezető elfogadta Bajnai meghívását.

Zuglóban is összefogtak

Közben Zuglóban is megszületett az összefogás, miután együttműködési megállapodást írtak alá szombaton az MSZP, az Együtt 2014 és a Demokratikus Koalíció (DK) helyi képviselői, akik a jövőben összefogva kívánnak fellépni Papcsák Ferenc fideszes kerületi polgármesterrel és a városrész kormánypárti vezetőivel szemben.

Erről, valamint az MSZP választmányi üléséről részletes tájékoztatást látnak a ma esti ATV Híradóban, 17:55-től és 18:55-től.

atv.hu