A külföldi segélyeket a lázadók legfelsőbb katonai parancsnokságán át juttatják el a rászorulókhoz

A szíriai ellenzék és külföldi támogatóik abban állapodtak meg isztambuli tanácskozásukon, hogy a jövőben a külföldi segélyeket a lázadók legfelsőbb katonai parancsnokságán át juttatják el a rászorulókhoz – közölte a megbeszélés után vasárnapra virradóra John Kerry amerikai külügyminiszter.

Az isztambuli tanácskozáson 11 nyugati és arab ország külügyminisztere vett részt.

John Kerry szerint a szíriai ellenzék külföldi támogatói kivétel nélkül mind ígéretet tettek arra, hogy a segélyeket a lázadók legfelsőbb katonai parancsnokságán át juttatják el az országba. Az amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az Egyesült Államok további 123 millió dollárral növeli, vagyis megduplázza a szíriai ellenzéknek nyújtandó támogatást. Korábbi hírek szerint az Egyesült Államok golyóálló mellényeket, éjjellátó készülékeket, katonai élelmiszer-fejadagokat, járműveket és más, „halált nem okozó” eszközöket szállít majd jelentős mennyiségben.

John Kerry nem tett az ellenzéknek ígéretet arra, hogy az Egyesült Államok fegyvereket fog neki szállítani, de a tanácskozáson részt vevő William Hague brit külügyminiszter azt mondta, hogy az Európai Unió az elkövetkező hetekben tárgyal majd a szíriai ellenzék felfegyverzését tiltó uniós embargó enyhítéséről. Guido Westerwelle német külügyminiszter nem volt derűlátó az ellenzék felfegyverzését illetően, de egyetértett azzal, hogy tárgyalni kell róla.

A hatórás tanácskozás után a legnagyobb szíriai ellenzéki csoport, a Szíriai Nemzeti Koalíció nyilatkozatot adott ki, amelyben fogadkozott, hogy a neki küldendő fegyverek nem kerülnek „rossz kezekbe”. A szervezet elutasította a „terrorizmus minden fajtáját”, és leszögezte, hogy célja egy demokratikus, pluralista ország kiépítése. Az ellenzéki szervezet közölte: tudatában van annak, hogy az ellenzék soraiban szélsőséges csoportok is harcolnak, saját útjukat járva, de a nemzeti koalíció elutasítja és elítéli a terrorizmus minden formáját és elvet mindenfajta szélsőséges ideológiát vagy mentalitást. Az ellenzéki szervezet arra is ígéretet tett, hogy nem enged meg semmilyen bosszúhadjáratot a damaszkuszi rezsim megbuktatása után, és igazságos bírósági eljárásokon vonják majd felelősségre az Aszad-kormány azon tagjait, akiknek a kezükhöz vér tapad.