Dél-Korea erős és gyors katonai válasszal felelne bármiféle észak-koreai provokációra

Dél-Korea erős és gyors katonai válasszal felelne bármiféle észak-koreai provokációra – jelentette ki hétfőn Szöulban Pak Gun Hje dél-koreai elnök.

Az államfő a védelmi miniszterrel és más magas rangú tisztségviselőkkel tartott találkozóján szögezte le, hogy országa politikai fontolgatások nélkül kemény választ adna arra, ha Dél-Koreát vagy annak népét bármiféle provokáció is érné.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség arról számolt be, hogy a védelmi miniszter ismertette a dél-koreai elnökkel azt a tevékenységi tervet, amelyet az ország fegyveres erői számára dolgoztak ki, ha Észak-Korea rakéta-atomcsapást indítana ellene. A hírügynökségi értesülés szerint a dél-koreai fegyveres erők az „észak-koreai rakéta-nukleáris fenyegetés gyors semlegesítésére szolgáló aktív visszatartás mechanizmusát dolgozzák ki és csapásmérő rendszert hoznak létre”. Ebből a célból lényegesen meggyorsítják azoknak a rendszereknek a kidolgozását, amelyek képesek felfedezni és megsemmisíteni a rakéta-nukleáris objektumokat Észak-Korea területén.

Eredetileg 2015-re tervezték ennek a rendszernek a kialakítását a hadseregnél, azonban a feszültség növekedése miatt a védelmi minisztérium úgy döntött, hogy felgyorsítják ezt a folyamatot.

E terv végleges jóváhagyását ez év októberére várják, amikor az Egyesült Államok és Dél-Korea védelmi miniszterei biztonsági problémákról tartanak tanácskozást.