Az egyiptomi ügyészség kihallgatta vasárnap az ország legnépszerűbb tévés komikusát

Az egyiptomi ügyészség kihallgatta vasárnap az ország legnépszerűbb tévés komikusát Mohamed Murszi államfő megsértése vádjával. Az elnök bírálói szerint az ügy újabb bizonyítéka annak, hogy a hatalom el akarja hallgattatni ellenzékét.

Az egyiptomi főügyész szombaton adott ki letartóztatási parancsot Bászem Juszef ellen, ő megjelent az ügyészségen, ahol öt órán keresztül folyt a kihallgatása, majd 2200 dollárnak megfelelő összegű óvadék ellenében távozhatott.

Juszef egy online szatirikus műsorával vált igazán népszerűvé a Hoszni Mubarak elnök hatalmát megdöntő forradalom után. Az internetes műsort ma már tévében sugározzák. Többen feljelentették az iszlám megsértéséért és az államfő tekintélyének aláásásáért.

Murszit, az iszlamista Muzulmán Testvériség jelöltjét tavaly júniusban választották meg szabad választáson.

A Juszef elleni nyomozás miatt többen féltik a szólás szabadságát az országban. „A kritikai megjegyzéseket korlátozni akaró kísérlet új fejezete kezdődött el” – jelentette ki Heba Morajef, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyiptomi igazgatója.

Dzsamal Eid emberi jogi ügyvéd szerint Murszi hivatalba lépése óta kéttucatnyi olyan eset volt már, amelyben az államfő megsértésével vádoltak meg valakit, négyszer annyi, mint Mubarak országvezetésének 30 éve alatt. Juszef ügye folytatódhat úgy, hogy ejtik az ellene szóló vádat, vagy tovább nyomoznak, vagy vád alá helyezik – mondta Eid.

Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója, liberális egyiptomi politikus pedig azt mondta: ilyen ügyészségi kihallgatásokat csak „fasiszta rendszerekben” szoktak tartani.