A szenátus védelmi bizottsága támogatja Hagel jelölését a Pentagon élére

A szenátus védelmi bizottsága támogatja Hagel jelölését a Pentagon élére

Az amerikai szenátus fegyveres testületeket felügyelő bizottsága kedden 14:11 arányban megszavazta Chuck Hagel volt nebraskai republikánus szenátor jelölését a védelmi miniszteri posztra.

    A Barack Obama elnök által a Pentagon élére kiválasztott Hagelt csak a demokrata szenátorok támogatták, saját párttársai nem.
    Harry Reid, a szenátusi demokrata többség vezetője még a héten kitűzné a szövetségi felsőház plenáris szavazását az ügyben, de a többek által támogatott Lindsey Graham republikánus honatya azzal fenyegetőzött, hogy megpróbálja megakasztani a miniszteri kinevezés folyamatát.
    Carl Levin szenátor, a szakbizottság demokrata elnöke kedden szintén kifejezte reményét, hogy a szenátusi voksolás még a hét vége előtt lezajlik, ám ezt az ellenzék eljárási időhúzással meg tudja akadályozni.
    A 66 éves, vietnámi veterán Hagel kinevezését a republikánusok közül sokan azért ellenzik, mert az exszenátor a múltban tett kijelentései alapján nem elég kemény Iránnal szemben, Izraelt viszont nem támogatja a szerintük megfelelőnek tartott mértékben.
    Szenátusi megerősítése esetén Chuck Hagel Leon Panettát váltaná a védelmi tárca élén.