„Az uniós költségvetés jó Magyarország számára”

A kormányfő szerint az uniós költségvetés jó Magyarország számára, és arra biztatta az európai parlamenti képviselőket, hogy az EP-ben védjék meg a büdzsét. Napirend előtti reagálásában Orbán Viktor – az uniós büdzsén túl – kitért az energiabiztonságra, a közfoglalkoztatásra és az agrártámogatásokra is.A szezont ne keverjék a fazonnal – reagált Orbán Viktor az ellenzéki frakcióvezetők felszólalására az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetés számai kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy az egy főre jutó támogatások tekintetében hazánk a második helyen áll a litvánok után. A kormányfő szerint az uniós költségvetés jó Magyarország számára, és arra biztatta az európai parlamenti képviselőket, hogy az EP-ben védjék meg a büdzsét. Ha pedig úgy alakul, hogy előrébb is juthatunk, azt ne akadályozzák meg – fűzte hozzá. Orbán Viktor megjegyezte, van olyan MSZP-s EP-képviselő, aki azt nyilatkozta, hogy szívesebben képviselné az unióban Luxemburgot, mint Magyarországot.

 

www.fidesz.hu/index.php?Rovat=10031&Media=14450
Orbán Viktor viszonválasza a Parlamentben

 

 

„Világosan kell arról beszélni, hogy ki áll a magyarok oldalán”

A kormányfő aláhúzta, a Ház előtt van az E.ON gázüzletágának megvásárlásával kapcsolatos előterjesztés, így azt a képviselők meg tudják tárgyalni. Felhívta a figyelmet arra, hogy hazánkban a lakossági rezsiárak rendkívül magasak, ezért mindannyiunk érdeke, hogy a családok által fizetett rezsiszámlák csökkenjenek. A rezsiköltségek fontos tétele a gáz, mely nagyon sok háztartást érint, és amely nagyrészt Oroszországból érkezik. Azt azonban már kevesen tudják, hogy az Oroszországból hazánkba érkező gázszállításokról szóló szerződések nem nálunk vannak, az, hogy mennyiért jön a gáz Magyarországra, azt egy orosz és egy német cég közötti szerződés döntötte el a legutóbbi időkig – fejtette ki, megjegyezve: Magyarország energiafüggőségéről az oroszok és a németek tárgyaltak, mi még csak tárgyalófelek sem voltunk. Az ellenzéki pártoknak arra kell válaszolniuk, hogy akarnak-e magyar államiságot, szuverenitást. Akarják-e, hogy az ország fontos kérdéseiben mi, magyarok dönthessünk, vagy továbbra is ahhoz van-e kedvük, hogy a hazánkba érkező gáz áráról, a szállítás körülményeiről továbbra se Magyarország döntsön? – sorolta a miniszterelnök.

 

Fotó: fidesz.hu

 

 

Orbán Viktor fontosnak tartja, hogy a gázszerződések a magyar állam tulajdonába kerüljenek, mert 2015 után, mikor ismét hosszú távú szerződést köthetünk, akkor azt már a magyar állam kötheti meg. Világosan kell arról beszélni, hogy ki áll a magyarok, a magyar családok, a nemzeti függetlenség és szuverenitás oldalán, és ki támogatja a multinacionális cégeket és az idegen államokat – húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a magyar gáztározókkal összefüggésben kijelentette, a kormány arra törekszik, hogy Magyarországon minden gáztárolásra alkalmas tározó magyar állami tulajdonba kerüljön. Ezt tárgyalások révén el fogjuk érni, ezen az úton nagy lépéseket tettünk előre az elmúlt hónapokban – jegyezte meg.

Nemzetközi tendert írnak ki

Emlékeztetett arra a határozatra is, amelyet 2009-ban fogadott el a Ház a szocialisták előterjesztésére. Eszerint az Országgyűlés előzetes elvi hozzájárulást ad a Paksi Atomerőmű telephelyén új blokk, blokkok létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. Az indoklás kimondja, hogy Magyarországnak szüksége van ezekre a beruházásokra – hangsúlyozta, kiemelve: Mesterházy Attila is megszavazta ezt a határozatot. A miniszterelnök rámutatott, hogy a kormány dolga, hogy ezt a parlamenti döntést végrehajtsa. A második kérdés ezzel kapcsolatban politikai kérdés: az, hogy hogyan ítéljük meg a magyar energiarendszer jövőjét, és milyen módon akarunk dönteni erről a beruházásról – szögezte le. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy a vonatkozó nemzetközi szabályoknak megfelelően, nemzetközi tender kerül kiírásra – intézte szavait a szocialista képviselőhöz. Kiemelte, hogy a tulajdonrészekkel kapcsolatos találgatások egyértelműen hamisak. Magyarországon az atomerőmű  – amíg mi vagyunk kormányon, biztosan – továbbra is, száz százalékban állami tulajdonban lesz – tette hozzá.

 

 

 

Az unióból érkező agrártámogatásokról szólva elmondta, azokhoz kerülnek, akik a földet ténylegesen művelik. Mint mondta, az új földtörvény egyértelműen világossá kívánja tenni, ki a földműves, ki szerezhet földet, és milyen feltételek mellett művelheti. Az uniós agrárpolitika és a nemzeti érdekek összehangolása a földtörvényen, az integrációról és a mezőgazdasági üzemekről szóló törvényen keresztül valósítható meg – fogalmazott.

„Aki munkából akar megélni, az jut munkalehetőséghez”

Kitért arra is, hogy az unióból érkező pénzeket csak mérsékelten lehet közfoglalkoztatásra felhasználni, mert alapvetően képzésekhez kapcsolódó munkára lehet igénybe venni ezeket a forrásokat. Ugyanakkor Orbán Viktor leszögezte, visszautasítja Schiffer András kijelentését, miszerint a közfoglalkoztatás negatív gazdasági fejlemény. Ez azért indokolt, mert innen már csak egy fél lépést kell tenni ahhoz, hogy megbántsuk azokat, akik közfoglalkoztatásból élnek – fűzte hozzá. Mint mondta, a piacot erősíteni kell annak érdekében, hogy minél több embernek adjon munkát, de „addig is, amíg ez nem következik be, egyre szélesedő közmunkákat fogunk szervezni”. A mi fejünkben egy olyan eszménykép él, egy olyan Magyarország, amelyről egyszercsak azt mondhatjuk, hogy aki munkából akar megélni, az jut munkalehetőséghez, és meg is tud belőle élni – húzta alá a kormányfő. „Mi ide szeretnénk eljutni, a közmunka ebből a szempontból nem nélkülözhető” – szögezte le.

 

 

 

Amíg a magyar gazdaság nem ad mindenkinek – képzettségére való tekintet nélkül -, munkát, addig a magyar államnak kötelessége olyan közmunkaprogramokat szervezni, amelyekkel több pénzt tudnak keresni az emberek, mint amennyit korábban segély útján kaptak – vélekedett a miniszterelnök. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy a korábbi segély több mint kétszeresét kapják azok, akik közmunkát vállalnak.

Megkeresik a külföldre vándorolt pénzeket

A Magyarországról kiáramló pénzek kapcsán Orbán Viktor úgy fogalmazott: a kormányt is aggasztja a tendencia, ezért is kezdtek tárgyalásokat Svájccal és Ciprussal, hogy az adóelkerülési célzattal kiment pénzek először látótérbe, majd az adóztatáson keresztül egy részük a költségvetésbe kerüljön.

A magyar kormány tárgyalási eredményei nem igényelnek kommunikációs trükköket – fogalmazott Orbán Viktor. Ugyanakkor rámutatott, hogy a kabinetnek kötelessége az embereket tájékoztatni olyan volumenű ügyekről, mint például a következő hétéves ciklusra kialkudott uniós támogatások kérdése.

 

 

 

Utalva a Fidesz frakcióvezetőjének felszólalására, a kormányfő kifejtette: a helyes számítási mód e téren az, ha az unióból érkező pénzekből levonjuk a befizetett összegeket. „A kettő közötti egyenleg az, ami a magyar választópolgárok zsebében maradhat, ha ezeket a forrásokat le tudjuk hívni” – tette hozzá.

„A Fidesz támogatja Magyarország európai uniós tagságát”

Orbán Viktor úgy látja, hogy a Jobbik folyamatosan bele akarja rántani az embereket egy Európai Unióról szóló népszavazásba, azt remélve, hogy meg tudja győzni a magyarokat a kilépésről. Ezzel szemben a miniszterelnök szerint a közösségben maradás mellett több érv szól, mint a kimaradás, kiválás mellett. „Ezért a Fidesz támogatja Magyarország európai uniós tagságát” – szögezte le.

Ezzel összefüggésben a kormányfő kiemelte: minden számítás teljesen nyilvánvalóvá teszi, hogy hazánk nem tudna kialakítani az unió híján olyan nemzetközi kereskedelmi hálót, aminek eredményeképp a magyar gazdaság jobban járna, mint most. „Ez az egyenleg egyértelműen az EU-s tagság mellett szól” – hangsúlyozta.

Viszonválasza zárásaként Orbán Viktor a teljes parlamenti ellenzékhez szólva kifejtette: „egy az ország, ezért az ország sikere, az ellenzék sikere is. Annak ellenére, hogy Önök másképp gondolták, sokszor ellenezték és bírálták azt a politikát, amit mi Európában viszünk, ezt a sikert mi, magyarok, közösen, együtt vittük véghez.”