Letette az esküt a régi – új amerikai elnök és alelnök

Ünnepélyes körülmények között a washingtoni Capitolium teraszán letette az esküt Barack Obama az Egyesült Államok 44. elnöke, és Joe Biden Alelnök. – Helyszíni tudósítónk jelenti.

Az ünnepélyes ceremónián megjelentek az amerikai közélet jelentős személyiségei, köztük korábbi elnökök, demokrata és republikánus képviselők, szenátorok, illetve közismert művészek is.

Obama számára az idei beiktatási ceremónián is John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke mondta elő az eskü szövegét, ahogyan ezt tette négy évvel ezelőtt. Joe Biden alelnöknek az a Sonia Sotomayor mondta elő az eskü szövegét, aki ebben a tisztségben az első latin-amerikai származású bíró.

Az idei beiktatási ceremónia hivatalos témája a Faith in America’s Future. Magyarra ezt úgy lehet lefordítani, hogy Hit Amerika Jövőjében. Ez volt a témája Richard Blanco, költő, a ceremónia egyik hivatalos szónoka költeményének is. Richard Blanco költő megszólalásának nemcsak az az érdekessége, hogy bevándorló és egyértelműen felvállalja meleg mivoltát is, de Blanco szereplésével szeretnének tisztelegni Abraham Lincoln elnök 1863-as Emancipációs kiáltványának 150. évfordulója előtt is. Ennek az eseménynek még az is jelentőséget ad, hogy január harmadik hétfője, így ez a mai nap Amerikában hivatalos ünnep: Martin Luther King Napja. Ezt csak tetézi, hogy King tiszteletes ötven évvel ezelőtt mondta el híres „Van egy álmom” címen ismerté vált beszédét.

Az ünnepélyes eskütételre, a ceremóniára a szervezők mintegy 800 ezer embert vártak a Capitolium és a Washington-emlékmű között elterülő National Mall parkba. Ez a szám elmaradt a négy évvel ezelőttitől, amikor is csaknem két millióan voltak jelen az eskütételnél és hallgatták meg élőben Obama beiktatási beszédét. Ez a közel kétmillió résztvevő akkor megdöntötte a korábbi elnöki beiktatások „nézőrekordját”.
Az idei beiktatáskor valószínűleg azért volt kisebb a résztvevők száma, mert míg 2009-ben felfokozott várakozás volt az első amerikai fekete elnök beiktatása miatt, addig ez idénre már vesztett érdekességéből.

Tudósítónktól / BT