Emberi jogok az EU-ban: Európa mutasson példát!

Emberi jogok az EU-ban: Európa mutasson példát!

 

Strasbourg, 2012. december 12. BPI.- “A bűnbakképzés, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés, a nacionalizmus, a nemzeti radikalizmus erősödésének idején Európában ki kell állnunk valamennyi embertársunk alapvető jogainak tiszteletben tartásáért. Hogyan várhatja el az EU a partnereitől  a jogállam, a demokrácia, a szabadságjogok érvényesítését, ha maga nem mutat példát ebben?” – fejtette ki  Göncz Kinga szocialista EP-képviselő az Alapvető jogok helyzete az Európai Unióban című jelentés kedd esti vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában.

 

“Véletlen egybeesés, hogy az emberi jogi európai helyzetéről készült jelentést éppen azon a héten fogadja el az Európai Parlament, amikor az elnöke – két másik uniós intézmény vezetőjével együtt – átvette Oslóban a Nobel-békedíjat. A hivatalos indoklás szerint az elismerést nem csak a kontinens békéjének megőrzéséért tett erőfeszítéseiért kapta az EU, hanem az emberi jogok tiszteletben tartásának előmozdításáért is” – hangsúlyozta hozzászólásában Göncz Kinga.

 

“Meggyőződésem, hogy a Nobel-díj legalább annyira szól a múltnak, mint a mának és a jövőnek. Arra emlékeztet, hogy nem csökkenhet elkötelezettségünk a béke, a biztonság, a társadalmi összetartás, az emberi jogok garantálása iránt. Alapvető jogainkat „nem kapjuk ingyen”, közös felelősségünk, hogy naponta megküzdjünk a munkavállalók, a nők, a gyermekek, a kisebbséghez tartozók, a fogyatékossággal élők, a hontalanok, a bevándorlók jogaiért… Ebben a jelentésben nem díjat osztunk magunknak, hanem hangot adunk az aggodalmainknak, és megfogalmazzuk, hogy mit kell tennünk azért, hogy a jövőben is méltóak legyünk az elismerésre” – áll a képviselő felszólalásában.

 

Göncz Kinga leszögezte: “December 10-ikét, az Emberi Jogok Napját az ENSZ idén a társadalmi befogadás és részvétel előmozdításának szentelte. Soha aktuálisabb mottót! A bűnbakképzés, a kirekesztés, a gyűlöletkeltés, a nacionalizmus, a nemzeti radikalizmus erősödésének idején Európában ki kell állnunk valamennyi embertársunk alapvető jogainak tiszteletben tartásáért. Hogyan várhatja el az EU a partnereitől  a jogállam, a demokrácia, a szabadságjogok érvényesítését, ha maga nem mutat példát ebben?”

 

“Sajnálattal vettem tudomásul – hangoztatta hozzászólásában Göncz Kinga -, hogy néppárti kollégáink az utolsó pillanatban visszatáncoltak a közös megállapodástól. Ebben a parlamentben természetesen mindenkinek joga van ellenvéleményt nyilvánítani, kellő támogatással alternatív határozati javaslatot benyújtani. Ebben a parlamentben azonban a törvényeket és az állásfoglalásokat alapos, olykor hosszadalmas egyeztetéseken öntjük végső formába, azzal a szándékkal, hogy azok a lehető legnagyobb támogatással szülessenek meg. Ma az EU-ban szerencsére kivételnek számít az a nemzeti törvényhozás, amely nem így működik. Ebben a parlamentben konszenzusra törekszünk. Mutassunk ebben is példát!”