Fatah és a Hamász békülése?

A palesztin egység új, az eddigieknél biztatóbb kilátásai mellett kerül sor a két rivális palesztin frakció, a világi nacionalista Fatah párt és az iszlamista radikális Hamász újabb tárgyalásaira

משעל בעזה: פלסטין שלנו, לא נכיר בישראל

בפני המונים בעזה שחגגו 25 שנה לחמאס, קרא ראש הלשכה המדינית של התנועה להמשיך „להרוג את הציונים משום שהם כובשים”, ורמז על חטיפות חיילים נוספות: „הדרך לשחרור האסירים בעבר היא הדרך שבה נשחרר את האסירים שנותרו”
אליאור לוי

מנהיגי חמאס מערערים על עצם קיומה של ישראל באירוע לציון 25 שנה לארגון: ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, המבקר לראשונה ברצועת עזה, משגר משם איומים קשים לעבר ישראל. בנאום שנשא בצהריים (שבת) בפני ההמון, אמר משעל כי „פלסטין הייתה ותישאר ערבית ואיסלאמית. לא נכיר בלגיטימיות של הכיבוש ולא נכיר בישראל לעולם, לא משנה כמה זמן זה ייקח. פלסטין היא שלנו – מהים עד הנהר, מצפון ועד דרום”. הוא קרא לפלסטינים להמשיך „בדרך ההתנגדות, הג’יהאד ומות הקדושים” בעזה ובגדה המערבית.

 

כל עדכוני הבחירות – באתר הבחירות של ynet

 

הסיפורים הכי חמים – לפני כולם – בפייסבוק של ynet

 

 

הנהגת חמאס התייצבה בעזה  (רויטרס)
הנהגת חמאס התייצבה בעזה (רויטרס)

 שעל, שנכנס לבמה דרך דגם של רקטה מסוג M75 שנורתה לעבר גוש דן במהלך מבצע „עמוד ענן”, בירך את המחבלים שירו את הרקטות ואחר כך פצח בנאום חריף ובלתי מתפשר. הוא שילח חצים ברורים וחדים כלפי ישראל וחצים מרומזים יותר כלפי הרשות הפלסטינית והנהגתה. במהלך הנאום, הוא הבהיר כי הוא אינו מוכן לוותר על זכות השיבה, הביע התנגדות להכרה בישראל ושב והדגיש את תמיכתו במאבק המזוין. לסיכום, הדגיש כי הפלסטינים לא מוכנים לוותר על אף שעל מפלסטין.

 

„אנחנו לא הורגים יהודים כי הם יהודים”, אמר משעל, „אנחנו הורגים את הציונים כי הם כובשים ונמשיך להרוג את כל מי שיכבוש את אדמתנו ואת המקומות הקדושים שלנו. הכובש הוא לא רק אויב הפלסטינים, אלא האויב של כל האומה הערבית. התוכנית הציונית היא סכנה לכל האומה הערבית. אנחנו נשחרר את ירושלים ס”מ אחרי ס”מ, אבן אחרי אבן”.

 

 

 

רמז לחטיפות נוספות

משעל הבטיח שלא יחלוף זמן רב עד שהאסירים הפלסטינים ישוחררו מבתי הכלא, ובהקשר זה רמז לחטיפות נוספות: „לא ננוח עד שנשחרר את האסירים. הדרך לשחרור האסירים בעבר היא הדרך שבה נשחרר את האסירים שנותרו”. דבריו נענו בשאגות של צהלה מהקהל הרב. משעל הוסיף: „זכות השיבה מקודשת עלינו וזכות השיבה לא תופקר. בהגעתנו לרצועת עזה אנחנו מקיימים את זכות השיבה”.

 

בדבריו, עקץ משעל את ההישג הדיפלומטי של הרשות הפלסטינית באו”ם ואמר כי אין מדינה ללא שחרור. הוא הדגיש כי יש צורך קודם בשחרור ורק אחר כך במדינה. למרות זאת, התייחס ישירות גם לנושא ואמר כי תוכניתו של אבו מאזן באו”ם טובה ושחמאס רצה בה אחרי הניצחון הפלסטיני במבצע בעזה.

 

דגם של טיל על הבמה  (רויטרס)
דגם של טיל על הבמה (רויטרס)


המונים האזינו לנאומי ההסתה והריעו  (AFP)
המונים האזינו לנאומי ההסתה והריעו  (AFP)

 באשר לנושא הפיוס הפנים-פלסטיני, אמר משעל כי „כולם רוצים שלטון אחד והעקרון הוא ארגון שחרור פלסטין (אש”פ) אשר צריך להיבנות מחדש כדי שישקף את העם הפלסטיני בפנים (בגדה וברצועה) ובחוץ (בחו”ל). אנחנו רוצים את השחרור קודם כל ולפני המדינה”. הוא קרא לפתח ולשאר הפלגים הפלסטינים לקדם את הפיוס ואמר כי הפיצול הוא קטסטרופה לאומית. „זה הזמן להפוך את הדף ולבנות אחדות לאומית פלסטינית. חמאס בעד הליכה לבחירות משום שאנחנו רוצים דמוקרטיה והשתתפות לאומית, ולא מפחדים. העם הפלסטיני הוא אחד, מוסלמים ונוצרים”, הכריז.

 

 

הנייה: הכובש לא יהיה ולא יישאר

ראש ממשלת חמאס, איסמעיל הנייה, אמר מוקדם יותר שהפלסטינים ניצחו במבצע עמוד ענן. הוא הוסיף כי „הניצחון” נבע מההכנות הרבות מצד התנועה. לדבריו, אלפי לוחמים מוכנים מתחת לאדמה ומעליה מוכנים להדוף את התוקפנות הישראלית. „הכובש לא יהיה ולא יישאר על האדמה הזאת”, הוא אמר. הנייה התייחס לאחמד ג’עברי, רמטכ”ל חמאס שחוסל בתחילת מבצע עמוד ענן, ואמר כי הוא לא היה רק מנהיג בחמאס, אלא אחד ממנהיגי העם הפלסטיני וממנהיגי האומה הערבית.

 

 

אנשי חמאס מול ההמון  (צילום: AFP)
אנשי חמאס מול ההמון (צילום: AFP)


חינוך לשנאה מהגיל הרך (רויטרס)
חינוך לשנאה מהגיל הרך (רויטרס)


דגל של טיל M75 שנורה לגוש דן  (צילום: רויטרס)
דגל של טיל M75 שנורה לגוש דן (צילום: רויטרס)

 

 

 

הנייה, שישב לאורך כל העצרת שבה השתתפו מאות אלפים מתושבי רצועת עזה – ביניהם לראשונה גם אנשי פתח – תקף את נשיא מצרים המודח, חוסני מובארק, כאשר הזכיר את מבצע עופרת יצוקה ועמוד ענן. „בשנת 2008 הוכרזה מלחמה על עזה מקהיר והשנה הוכרז הניצחון מקהיר”. הוא הודה לכל המדינות שתמכו ברצועת עזה במהלך מבצע עמוד ענן. „נתחיל לקבוע אסטרטגיה ערבית ואיסלאמית לשחרור פלסטין”, הוא אמר.

 

נציגי הזרוע הצבאית של חמאס, גדודי עז א-דין אל-קסאם, נשאו לראשונה דברים בטקס. בנאום הזכיר הדובר – שהיה רעול פנים – את אחמד ג’עברי, רמטכ”ל חמאס שחוסל בתחילת מבצע עמוד ענן, ואמר כי היה לו תפקיד חשוב בהתנגדות. „אנחנו נשבעים להמשיך בג’יהאד ובהתנגדות עד שנביס את הכיבוש ונטהר את המקומות הקדושים”. הוא הודה לטורקיה ולאיראן על התמיכה שלהן בעזה במהלך המבצע והבטיח כי הזרוע הצבאית של חמאס „לא תשאיר את עזה אפילו יום אחד לבדה”.

Már többször kudarcba fulladt a Fatah és a Hamász békülése, a 2011-es kairói egyezmény és az idén februári katari megállapodás sem érte el célját. Ha sikerülne megegyezniük, akkor átmeneti egységkormányt alakítanának, és új választásokat írnának ki a két földrajziaág és politikailag elkülönült palesztin területen, a Gázai övezetben és Ciszjordániában, a Jordán nyugati partján.

Azzam al Ahmed, Mahmoud Abbásznak, a Fatah elnökének közeli munkatársa bejelentette, hogy Abbász hamarosan találkozik Háled Mesaallal, a Hamász vezetőjével Kairóban, hogy ezúttal valóban véget vessenek szervezeteik viszályának.

A két párt közeledésének biztos jele, hogy Mesaalt első, a hét végén a gázai övezetbe tett látogatásán a helyi fatahosok is köszöntötték. Hasonló jelentőséggel bír, hogy előzőleg a Hamász is bejelentette politikai támogatását Abbász ENSZ-beli lépéséhez, a palesztin státus felértékeléséhez.

Mesaal a Hamász megalakításának 25. évfordulóját ünneplő beszédében az ellenállási harc folytatása, Palesztina utolsó négyzetcentiméterig történő visszafoglalása mellett síkraszállt a palesztin egység megteremtéséért is.

Az ellenségeskedés mérséklődését jelzi, hogy a Jediót Ahronót című izraeli napilap vasárnapi száma szerint az utóbbi hetekben töredékükre csökkentek a fatahos rendfenntartó egységek által végrehajtott letartóztatások a Hamász-sejtek tagjai között Ciszjordániában.

A két párt közeledésében fontos szerepet játszanak a geopolitikai változások, az arab tavasz nyomán átrendeződött politikai térkép. Létéért küzd és szakított a szervezettel a Hamászt eddig támogató damaszkuszi rezsim, míg a másik oldalon kicserélődött a Fatah legfontosabb szövetségesének tartott egyiptomi vezetés – az új államfő, Mohamed Murszi számára már elfogadható, sőt támogatható a Hamász Izraellel szemben ellenséges irányzata.

Elsőként a szunnita Katár közeledett a gázai Hamász-kormányhoz, november eleji látogatásakor a katári emír az izraeli tizes tévécsatorna szerint arra kérte Iszmail Hanijét, a gázai kormány vezetőjét, hogy cserélje fel a síita Iránnal fenntartott kapcsolatait a szunnita Öböl-államok támogatásával.

Mérföldkövet jelentett a Hamász nemzetközi elismertetésében a legutóbbi izraeli hadművelet, majd az azt követő tűzszünet novemberben. A rakétatámadások idején a Gázai övezetbe látogatott az egyiptomi miniszterelnök, egy küldöttség élén az Arab Liga vezetője, és Kairóba utazott közvetíteni a török külügyminiszter is.

Izrael a közel-keleti hatalmi átrendeződés egyik vesztesének tűnik, a térség nyugati szövetségesnek tekintett arab államai és Törökország is a Hamász mellé állt a konfliktusban, miközben a nyugati államok elismerték Izrael önvédelemhez való jogát.

A régi pólusok átrendeződése egyre jobban a közös pontok keresése irányába hat, hiszen mind a Hamasz, mind a Fatah szemben áll Izraellel és tagjaik döntő többsége a muzulmán szunnita irányzathoz tartozik.

A palesztin egység esetleges megteremtése Izrael számára előnytelen. Jeruzsálemben számos alkalommal hangoztatták, hogy Mahmúd Abbásznak választania kell az Izrael létét el nem ismerő gázai vezetés és a jeruzsálemi kormány között.

Hasonlóképpen választania kellene Izraelnek is. Simon Peresz izraeli elnök vasárnap egy jeruzsálemi üzleti konferencián kijelentette, hogy Mahmúd Abbász partner a békéhez, szemben áll a terrorral és elismeri Izraelt. „Nemcsak a választások, hanem a választás idejét is éljük Gáza és Ciszjordánia, Mesaal és Abbász között” – mondta Peresz.

Amennyiben megtörténik a két palesztin frakció megbékélése, akkor ez az idő lejárt. Izraelnek nem marad más választása, mint rosszabb feltételek között az egységes palesztin kormányzattal való szembenézés. S e kormányzatnak legalábbis részese, de talán irányítója lesz az a Hamász. A Hamász vezetője, Háled Mesaal pedig gázai beszédében Jeruzsálemet, Haifát, a Tel-Avivval egybeépült Jaffót és Beér-Sevát, a legnagyobb izraeli városokat Palesztina területének nevezte.