Megkezdődött vasárnap a katari fővárosban a Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki koalíció négynapos tanácskozása

Megkezdődött vasárnap a katari fővárosban a Szíriai Nemzeti Tanács ellenzéki koalíció négynapos tanácskozása, amelyen a szervezet kiszélesítéséről tárgyalnak.

Ennek előzménye, hogy az Egyesült Államok közölte: már nem tekinti a szíriai ellenzék képviselőjének az SZNT-t, mert annak nem tagjai a felkelők, akik a frontokon harcolnak.

Az SZNT tanácskozása befejeztével, csütörtökön egy másik egyeztetés kezdődött, amelyet az Arab Liga és Katar hívott össze, és amelyen olyan szíriai ellenzéki szervezetek is részt vesznek, amelyek nem bíznak az SZNT-ben.

Rijád Szeif, az ellenzék egy köztiszteletben álló alakja vasárnap bejelentette: az a célja, hogy létrehozzanak egy új politikai vezetést a kibővített koalícióban, de cáfolta, hogy vezetője akarna lenni egy száműzetésben működő szíriai kormánynak. Egyes médiumok szerint a részvevők csütörtökön tárgyalnak egy ilyen kormány megalakításáról. Egy meg nem nevezett nyugati diplomáciai forrás szerint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Törökország és több arab állam, köztük Katar támogatja Szeif tervét.

A 286 tagú SZNT-nek új tagokkal való kibővítése érdekében előbb módosítania kell a koalíció alapító okiratát. Miután a szervezet a tagjai közé fogad 120 új embert, szerdán megválasztják a főtitkári testület 40 tagját, majd e testület megválasztja elnökét.

Abdel-Bászet Szaida, az SZNT leköszönő vezetője a vasárnapi tanácskozás megnyitóján bírálta azokat az erőfeszítéseket, amelyek arra irányulnak, hogy koalíciójukat felváltsák egy másik szervezettel, amely a szíriai ellenzéket képviselné, elismerte azonban, hogy az SZNT-t érő bírálatok egy része megalapozott. Azzal a felhívással fordult az Aszad-rendszer minden ellenzőjéhez, hogy indítsanak „szervezett és egyesített katonai akciót” a hatalom ellen, hogy azután a különböző harcoló fegyveres csoportok „a magját alkothassák a jövőbeni szíriai hadseregnek”.

Az SZNT-t a nemzetközi közösség sokáig „legitim tárgyalópartnernek” tekintette, de mostanra kiesett Washington kegyeiből. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a múlt héten kijelentette: az emigrációban működő SZNT vezetőségének lejárt az ideje, bár még játszhat szerepet. Erre pedig így reagált az SZNT: Washington a maga szája íze szerint akarja átszervezni a szíriai ellenzéket.