A képviselők elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat

 
A parlament hétfőn elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt a gyógyszertárak és az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is.

A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit. A közforgalmú gyógyszertárak a jövőben – a gyógyszerbiztonságot érintő szolgáltatásaikért – szolgáltatási díjban részesülnek. Ennek mértékét, és a folyósításának a módját a kormány állapítja meg. Ugyan ez a szabály vonatkozik a lakossági ellátást végző intézeti gyógyszertárakra is.

Hosszasan módosítja az indítvány az előadó-művészeti szervezetek támogatását. Például önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezet csak akkor kaphat a központi költségvetésből támogatást, ha az önkormányzattal legalább 3 éves fenntartói támogatást köt. A költségvetési támogatás kétféle lehet. A művészeti támogatás a művészeti tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó dolgokra költhető. Ilyen a színpadtechnikai eszközök, és anyagok beszerzése, a szerzői (felhasználási) jogok megszerzése, és a művészek díjazása.

A másik támogatás a létesítménygazdálkodáshoz kötődik, ebből az állandó működési helyet lehet működtetni. A kétféle támogatás egyike sem nem csoportosítható át. Az önkormányzati törvény módosítása kimondja, hogy a kötelezően ellátandó, törvényben előírt önkormányzati feladatokra támogatást ad az állam.

A köznevelési törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a háromezer főt meghaladó lakosságú települések önkormányzatai kötelesek működtetni a tulajdonukban álló – de az állami intézményfenntartó központ által fenntartott – köznevelési intézményeket. A működtetést saját forrásból kell megoldani, és az vonatkozik az ingatlan-, valamint az ingó vagyonra is. Ha az önkormányzatnak nincs erre pénze, akkor – külön szabályok szerint – felmentést kérhet, illetve mentesülhet a működtetési kötelezettség alól. A 3 ezer főnél kisebb települések önként vállalhatják az iskola működtetését.

A módosító törvény szabályozza azt is, hogy mi használható az önkormányzati hitel, és kötvénykibocsátás fedezetéül. Erre a törzsvagyon, valamint a költségvetési támogatás nem fordítható, kivéve, ha uniós támogatásról van szó. Az annak előfinanszírozására felvett hitel fedezetére az állami támogatás is felhasználható.

A költségvetésben határozható meg az államadóság árfolyama

A költségvetésben meghatározott árfolyamon számolható a jövőben az államadósság devizában fennálló részének értéke, miután az Országgyűlés hétfőn 250 igen szavazattal, 88 nem ellenében elfogadta a gazdasági stabilitásról szóló törvény módosítását. A változtatás szerint az államadósság számításakor a külföldi pénznemben fennálló adósságot azonos, a költségvetésben meghatározott árfolyamon kell figyelembe venni.

A költségvetési bizottság egy zárószavazás előtti módosító javaslatával annak lehetőségét is megteremtette, hogy ha az IMF/EU-megállapodás azt kívánja, a kormány akár a költségvetés főszámait módosító javaslatot is benyújthasson. A stabilitási törvény eddig is kormányzati engedélyhez kötötte az önkormányzati hitelfelvételt. Ez most kiegészül azzal, hogy a már megkötött szerződések módosításához is kormányzati engedély kell, ha nő a futamidő, emelkedik a hitelösszeg vagy növekszik az önkormányzat kötelezettsége. A módosítás lehetőséget teremt a Költségvetési Tanács büdzséjének bővítésére is.

A kormány a főösszegeken is változtathat az IMF-megállapodás miatt

A parlament megteremtette annak lehetőségét, hogy ha az IMF/EU-megállapodás szükségessé teszi, a kormány a költségvetés már elfogadott főösszegeinek, illetve egyenlegének módosítását is javasolhassa. A költségvetési bizottság a gazdasági stabilitási törvényhez és a jövő évi költségvetést megalapozó jogszabályokhoz fűzött módosító javaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal.

Eszerint a kormány kivételes esetben akár a főösszegek módosítását tartalmazó zárószavazás előtti módosító javaslatot is benyújthat a parlamentnek, ha a főszámok elfogadása után a kabinetnek olyan nemzetközi kötelezettségei keletkeznek, amelyeket köteles átvezetni a költségvetési törvényjavaslaton is, illetve ha az Alkotmánybíróság, az európai uniós vagy más bíróság döntéséből olyan fizetési kötelezettség fakad, amelyre az elfogadott kiadási főösszegek nem biztosítanak fedezetet.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője múlt hétfőn azt mondta: ha az IMF/EU-tárgyalások szeptember végén, október elején érdemben folytatódni tudnak, akkor nyitva hagyják a költségvetést, és akár a stabilitási törvényt is módosítják, hogy a kormány, ha szükséges, hozzányúlhasson a büdzséhez. Ellenkező esetben – vagyis ha a tárgyalások csak az év vége felé folytatódnak – viszont inkább a költségvetés megszavazását támogatják, azzal, hogy ha a kabinet később ezt javasolja, ebben az esetben is készek a költségvetés módosítására.

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a parlamenti záróvitában hangsúlyozta: a javaslat nem ad lehetőséget a költségvetési főszámok újraírására, csak abban az esetben ha ezt az IMF-megállapodás vagy az európai bíróság elmarasztaló – fizetési kötelezettséget teremtő – döntése bármely ügyben szükségessé teszi.

Az Országgyűlés július 12-én fogadta el a jövő évi költségvetés főszámait. A parlamenti többség – a kormány kezdeményezésére – egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy elhalasztja a 2013-as költségvetés módosító javaslatainak aznapra tervezett szavazását annak érdekében, hogy ha az IMF/EU-megállapodás ezt szükségessé teszi, változtatni lehessen a büdzsén.