Catholicos Aram I Sends Protest to Hungarian President

Catholicos Aram I Sends Protest to Hungarian President


Antelias, Lebanon – In a letter to Hungarian President Janos Ader, Catholicos Aram I expressed his deep concern and dismay concerning the extradition of Azeri murderer Lieutenant R. Safarov (who has murdered an Armenian Lieutenant G. Margaryan in Budapest, back in 2004 and was serving a life sentence) to Azerbaijan, and for the pardon he was granted by the Azerbaijani president.

Catholicos Aram I said that this act is a „flagrant violation of the international law and principles of justice” and it has „generated a huge wave of frustration and protest among the Armenians in Armenia and the world-wide Diaspora”.

His Holiness reminded the president of Hungary that „political interests must not undermine the imperative of justice and human dignity” and that „such a behaviour does not help to promote good relations and close co-operation among nations and states”.

The letter of His Holiness was presented to the Ambassador of Hungary to Lebanon by a delegation of clergy representing the Holy See of Cilicia.

Tiltakozott a libanoni örmények egyházi vezetője
 Áder János köztársasági elnöknek írt tiltakozó levelet I. Aram katolikosz, a Libanonban élő örmények egyházának vezetője amiatt, hogy az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglanra ítélt azeri katonatisztet, Ramil Safarovot Magyarország átadta Azerbajdzsánnak, és ott az azeri elnöktől kegyelmet kapott – erősítette meg kedden a hetq örmény portál hírét a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője kedd este az MTI-nek.

    A hírportál beszámolója szerint az egyházfő a történteket „a nemzetközi jog és az igazság elvei kirívó megsértésének” nevezte, ami „óriási megütközést és tiltakozást váltott ki az örményekből Örményországban és szerte a világon, a diaszpórában”. 
    I. Aram a levélben azt írta, hogy „a politikai érdekek nem áshatják alá az igazság és az emberi méltóság felsőbbrendűségét”, de ha mégis fölébük kerekednek, akkor az „nem segíti a jó kapcsolatok és szoros együttműködés kialakulását a népek és országok között”.
    A levelet Magyarország bejrúti nagykövetének adták át a libanoni örmény egyház képviselői.
    Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: Váradi László bejrúti magyar nagykövet kedden I. Aram, az örmény apostoli ortodox egyház ciliciai katolikoszának kérésére fogadott két érseket, akik átadták a katolikosz Áder Jánoshoz intézett levelét. 
    Tájékoztatása szerint a nagykövet ismertette a magyar álláspontot és az ügy jogi hátterét. Ismertette a kormány értékelését arról, hogy Azerbajdzsán megszegte a kiadatással kapcsolatban vállalt ígéretét. Váradi László azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország történelmi okokból szimpatizál Örményországgal és az örmény néppel. 
hetq.am/eng/news/18150/