A korábbinál többféle programot kínál a Zsidó kultúra fesztiválja Vágsellyén

A korábbinál többféle programot kínál a Zsidó kultúra fesztiválja Vágsellyén
 A korábbi években megszokottnál többféle programot kínál idén a szlovákiai Vágsellyén a Zsidó kultúra fesztiválja, amely keddtől csaknem három héten át várja a közönséget.

    A fesztivált, amelynek elsődleges célja a zsidó hagyományok, történelem és kultúra megismertetése, 2007 óta rendezi meg a részben magyarok lakta dél-szlovákiai városban a Maceva egyesület. Rudolf Kuklovsky, a rendezvényt szervező civil szervezet elnöke szerint a fesztivál eddigi évadai elsősorban a zenei műsorokra összpontosítottak, idén ennek megőrzése mellett megpróbáltak a korábbinál is sokrétűbb programot kínálni.
    „A szeptember 23-ig tartó fesztivált a helyi zsidó temető bemutatójával nyitjuk kedd délután” – mondta az MTI-nek Rudolf Kuklovsky, akinek civil kezdeményezése már évek óta gondozza a helyi zsidó temetőt. Hozzátette: az idei fesztivál programját úgy állították össze, hogy abban mindenki találjon tetszésére valót.
    A koncertek és a Human Family Projekt címet viselő, Izraelt bemutató fotókiállítás mellett így lesznek előadások és oktatással egybekötött táncbemutató is, ez utóbbi a város főterén zajlik majd.
    A zenei események sorában a főszervező szerint várhatóan a szeptember 9-i zenei és táncest vonzza majd a legtöbb látogatót. Ennek az estének a fő előadója a stílus talán legismertebb szlovákiai zenekara, a Pressburger Klezmer Band, amelyet Stano Palúch csapata, a dzsessz-, folk- és komolyzenei elemeket ötvöző zenét játszó PaCoRa trió követ majd.
    A fesztivál szinte kivétel nélkül ingyenes rendezvényei közül kiemelkedik a Philantropy Band szeptember 13-ai fellépése is. „Ez egy különleges zenekar, amelyben az amerikai, a görög és a román nagykövet mellett több más ismert személyiség játszik” – közölte Rudolf Kuklovsky.