A szíriai ellenzék repüléstilalmi övezet és humanitárius folyosók kijelölését követelte

A szíriai ellenzék repüléstilalmi övezet és humanitárius folyosók kijelölését követelte csütörtökön az ENSZ Biztonsági Tanácsától (BT) – derült ki egy közleményből, amelyet nem sokkal azelőtt adtak ki, hogy a BT külügyminiszteri szinten megvitatja a szíriai helyzetet.

A legjelentősebb ellenzéki csoportosulás, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) – miközben bűncselekmények és barbár tettek elkövetésével vádolta a szíriai kormányzatot – segítséget kért a mintegy 2,5 millió földönfutóvá vált ember, az ország határain belül és kívül élő menekültek megsegítésére.

Laurent Fabius francia és William Hague brit külügyminiszter New Yorkban tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a követelések teljesítése jelentős nehézségekbe ütközhet. Nehéz lenne ugyanis jelenleg a javaslat mögé felsorakoztatni a BT-tagjait. Bejelentették ugyanakkor, hogy Párizs és London pótlólagos humanitárius segélyt ad a szíriai népnek. London 3 millió fonttal egészíti ki a korábban már kilátásba helyezett 27,5 millió dolláros segélyt, míg Párizs 5 millió eurót tesz hozzá az általa beígért 20 millió euróhoz.

A francia diplomácia vezetője kiemelte, hogy az újabb pénzeket elsősorban a Szíriában (a kormánytól) „felszabadított területekre”, azaz a felkelők által ellenőrzött részekre irányítják.