Jézus kétezer évvel ezelőtti, csecsemőként történt körülmetélésére emlékeztető bélyeget tervez kiadni a német posta

Jézus kétezer évvel ezelőtti, csecsemőként történt körülmetélésére emlékeztető bélyeget tervez kiadni a német posta, miközben az országban heves viták dúlnak egy bírósági ítélet kapcsán, amely megtiltotta a rituális vallási gyakorlatként történő gyermekkori körülmetélést.

A Német Bibliatársaság megalapításának 200. évfordulójára szánt bélyegen az Újtestamentum egy oldala szerepel, amelyen Jézus körülmetélésének leírása is olvasható. A bibliatársaság szerint a bélyeg látványtervét már jóval azelőtt véglegesítették, hogy a körülmetélés körüli vita kitört volna. A heves viták ellenére nem tervezik a bélyeg kibocsátásának elhalasztását.

A 85 eurócentes bélyegen szerepel egy szakasz Lukács evangéliumából, amelyben a következő is olvasható: „Amikor eltelt a nyolc nap és körülmetélték, a Jézus nevet adták neki…”

Egy kölni bíróság egy muszlim kisfiú ügyében eljárva, aki körülmetélése után vérzéssel került orvoshoz, júniusban úgy döntött: a procedúrát nem végezhetik el fiatal fiúkon, csak olyan idősebb férfiakon, akik beleegyezésüket adják ehhez.

A döntés, amely csak Köln térségére érvényes, felháborította a zsidó és a muszlim vallási szervezeteket, valamint heves vitákhoz vezetett a gyermekek és a családok jogairól, illetve a vallásszabadságról egy olyan országban, amely náci múltja miatt különösen érzékeny az intoleranciával kapcsolatos vádakra.

„Nem akarunk olajat önteni a tűzre” – mondta Stefan Wittig lutheránus lelkipásztor, a bibliatársaság munkatársa.