Nyelv és nép a VI. Finnugor Világkongresszus Siófokon

Nyelv és nép – a VI. Finnugor Világkongresszus Siófokon –

A FinnugorNépek Világkongresszusa MagyarNemzeti Szervezetének felkérésére a magyarküldöttség tagjaként veszek részt a FinnugorNépek VI. Világkongresszusán, amelyre 2012. szeptember 5–7-én kerül sorSiófokon.

AVilágkongresszust a 3 államalkotó,finnugor nyelvet beszélő nép (finn, észt, magyar) és Oroszország alapította 1992-ben Sziktivkarban, Komiföld fővárosában,Oroszországban. 1996-ban Magyarország rendezte meg a II.Világkongresszust, majd Finn- és Észtország következett. A körforgás szerint2008-ban újból Oroszország, ez alkalommal az Urál-hegységtől keletre, a vogulok és osztyákok földjén Hanti-Manszijszkban.Most 2012-ben ismét Magyarország a házigazda.(Az előző kettőn, 2004-ben Tallinnban és 2008-ban Hanti-Manszijszkban én isrészt vettem. Erről első kézből származó tájékoztatót tudok a rendelkezésedre bocsátani.)

Avilágkongresszusra közel 25 finnugornép és népcsoport delegációját várjuk. Vagyis ez egy küldöttgyűlés, politikaitanácskozás, a kisebbségi kérdésekköré szerveződve. Az idén a „Nyelv ésnép” kapcsolata a fő téma, amely számos tanulsággal szolgál a külhoni magyar nemzetpolitika számára is.

Arendezvényt az érintett országok elnökei nyitják meg. A VI. Világkongresszus – a hagyományokhoz híven – plenáris ülések, szekcióülésekés ún. kerekasztalok formájában vitatja mega kérdéseket.

Hivatalosnyelv: orosz, angol, magyar (illetve más finnugor nyelv) – tolmácsolással.

Avilágkongresszusra 40-en érkeznekFinnországból, 40-en Észtországból, közel 300-an Oroszországból, de sokan lesznekitt Skandináviából is. Csak előzetes regisztrációval lehet részt venni, ezértkérem, hogyha részt szeretnél venni a rendezvényen, minél hamarabb jelezd számomra a [email protected] e-mail címen!

Szeretnénkugyanis az eseménynek színvonalas nyilvánosságot biztosítani.

Ötszekcióban a következő témákról leszszó:

Etnopolitika és jog

Nyelv és oktatás

Kultúra

Az információs technológia és a média

Egészség, demográfia és ökológia

 

Akongresszussal kapcsolatos híreket az alábbi Facebook-oldalon tudod nyomonkövetni: www.facebook.com/events/362362400506341/

 

Az érkezés napja 2012. szeptember 4-e,kedd,

az elutazás napja 2012. szept. 8-a, szombat.