Meghalt hétfőn Szíriában egy japán újságírónő,

Meghalt hétfőn Szíriában egy japán újságírónő, aki az aleppói harcokról tudósított, de két arab és egy török riporter is eltűnt az arab ország gazdasági fővárosában – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

A londoni központú civil szervezet értesülése szerint a japán újságírónőt a város keleti, Szlejmán el-Halabi negyedében ölték meg, ahol hétfőn reggel heves harcok robbantak ki a damaszkuszi rezsim katonái és a lázadók között.

Az orosz állami hírügynökség tudomása szerint a 45 éves Jamamoto Mika akkor halt meg, amikor a kormányerők a lázadóknak szabott ultimátum lejártával tűz alá vették a lázadók állásait.

A londoni közlés szerint Jamamoto súlyosan megsebesült egy rakétatámadásban, és kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe. Holttestét az őt kísérő férfi azonosította, s halálát Japán jelenleg Jordániában működő szíriai nagykövetsége is megerősítette.

A jelentésekből egyelőre nem derül ki, hogy melyik médiumnak dolgozott.

Ő a negyedik külföldi haditudósító, aki Szíriában meghalt a Bassár el-Aszad elnök rezsimje elleni felkelés 2011 márciusi kezdete óta.

Idén januárban és februárban két francia és egy amerikai újságíró esett el a harcokban; mindhárman Homszban.

A helyi MTV televíziós csatorna híradása szerint Aleppónak ugyanabban a kerületében tűnt el hétfőn három kollégája, két arab és egy török haditudósító – írta az ITAR-TASZSZ, hozzátéve, hogy mindannyian a török határon keresztül „szivárogtak be” Szíriába.

A francia hírügynökség emlékeztet arra, hogy számos szíriai riportert és „civil tudósítót” is megöltek a szíriai felkelés kezdete óta.

A Sana hivatalos szíriai hírügynökség egyik vezetőjét damaszkuszi háza előtt lőtték le lázadók, a szíriai televízió egyik bemondójának halálát pedig egy, az al-Kaidához kötődő csoport vállalta magára.