Iránban tartják soron következő konferenciájukat

Az Egyesült Államoknak nem tetszik, hogy az el nem kötelezett országok Iránban tartják soron következő konferenciájukat és az sem, hogy az ENSZ-főtitkár részt vesz ezen – közölte  a washingtoni külügyminisztérium.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség augusztus 5-én jelentette be, hogy Ban Ki Mun elfogadta az augusztus 30-31-ére kitűzött konferenciára szóló meghívót. Az ENSZ nem cáfolta, de nem is erősítette meg ezt.

„Annak a ténynek, hogy e tanácskozást egy olyan országban rendezik meg, amely oly sok nemzetközi szabályt sért meg és fenyegetést jelent szomszédjaira nézve, nagyon furcsa üzenete van a nemzetközi jog tiszteletben tartása szempontjából. Jeleztük ezt a részt vevő országoknak és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak” – közölte Victoria Nuland, a külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő gondosan elkerülte, hogy sajtóértekezletén közvetlenül bírálja a főtitkár jelenlétét egy teheráni eseményen. „Ha úgy dönt, hogy részt vesz a konferencián, reméljük, kifejezi aggodalmát amiatt, hogy Irán megsérti az ENSZ szabályait” – mondta Nuland.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy héttel ezelőtt arra kérte Bant, hogy ne menjen el a tanácskozásra, mert az szerinte „nagy hiba volna”.

A hidegháború idején megalakult mozgalomnak 120 olyan ország a tagja, amely nem tartja magát egyik nagy katonai szövetséghez tartozónak sem. Irán atomprogramja és Szíria támogatása miatt áll konfrontációban az Egyesült Államokkal és az Európai Unió tagországaival.