Ismét kizárta a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét Thomas de Maiziere német védelmi miniszter

Ismét kizárta a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét Thomas de Maiziere német védelmi miniszter vasárnap. A Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban óva intett egy automatikus reagálástól a diplomáciai erőfeszítések kudarcára.

A miniszter szerint Kofi Annan lemondása az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjának posztjáról mit sem változtat Németország álláspontján azt illetően, hogy küldjenek-e csapatokat az arab országba, amely csaknem 17 hónapja véres felkelés színtere. „A diplomácia kudarca nem vezethet automatikusan a katonai megoldás kezdetéhez” – vélekedett.

De Maiziere elismerte ugyanakkor: kétségkívül keserű és frusztráló dolog látni e gyilkosságokat Szíriában „anélkül, hogy képesek lennénk közvetlenül tenni valamit ellenük”, miközben a felkelők mintegy húszezer halottról beszélnek.

A védelmi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy Németországnak „folytatnia kell a humanitárius segély szállítását és a logisztikai támogatást a szíriai ellenzék demokratikus elemeinek”. „De többet nem” – tette hozzá figyelmeztetőleg, utalva a katonai beavatkozás kockázataira.