Az Izraeli rendőrség szóvivője szerint nem történt incidens a megmozdulásokon.

Mintegy két és félezer ember vett részt szombat este két tüntetésen az izraeli Tel-Avivban, hogy tiltakozzanak a gazdasági megszorító intézkedések ellen és a katonai szolgálat kiterjesztésének elhalasztása miatt.

A rendőrség szóvivője szerint nem történt incidens a megmozdulásokon.

A szervezők korábban azt ígérték, hogy a Tel-Avivi Múzeumnál a magas megélhetési költségek miatti tömeggyűlésükön újjáélesztik tavaly indított mozgalmukat. Egy évvel ezelőtt mintegy 250 ezren vonultak a nagyváros utcáira.

Az egyik demonstrációt a múlt héten elfogadott gazdasági megszorító intézkedések ellen, a másikat pedig azért szervezték, mert a kormány elhalasztotta annak a törvénynek a bevezetését, amely kiterjesztette volna a kötelező katonai szolgálatot a vallási főiskolákon tanulókra is.

A zsidó állam megalakulása (1948) utáni első időszakban David Ben Gurion miniszterelnök beleegyezett abba, hogy mintegy 400 vallástanulót felmentsenek a kötelező katonai szolgálat alól, így ők egész életüket a zsidó vallás legfontosabb iratainak, azok tanulmányozásának szentelhetik. Ma viszont a mentességet élvezők száma eléri a 60 ezret, és ez egyre nagyobb elégedetlenséget vált ki a társadalom szekuláris részében, amelynek képviselői a katonai szolgálatban is közteherviselést követelnek.

Szombaton kisebb csoportok sikertelenül próbálták radikálisabb politikai irányba terelni a tüntetéseket a kormány távozását követelve.

Egy pénteki közvélemény-kutatás szerint most a legalacsonyabb a 2009 óta hatalmon lévő Benjámin Netanjahu miniszterelnök népszerűségi indexe. Az emberek 60 százaléka elégedetlen politikájával, és csupán 31 százalék