Ismeretlen fegyveresek a szíriai fővárosban,

Ismeretlen fegyveresek a szíriai fővárosban, Damaszkuszban szombaton elraboltak 48 iráni zarándokot – jelentette be Irán damaszkuszi konzulja az iráni állami televíziónak nyilatkozva.

Fegyveres terroristák elhurcoltak 48 iráni zarándokot, akik busszal a repülőtérre tartottak – közölte a konzul az IRIB közszolgálati televízióval. Elmondta, hogy nincs semmiféle további információja a zarándokok sorsáról, a nagykövetség és a szíriai illetékesek intézkedtek az emberrablók felkutatása érdekében.

Irániak nagy számban keresik fel évente Szíriában Ali imám lányának, Zajnabnak a sírját, amely a síita zarándoklat egyik jelentős kegyhelye. A síiták Alit tekintik az első és egyetlen jogos kalifának, illetve az első imámnak.

Tavaly decemberben és idén januárban több tucat iráni zarándokot és mérnököt raboltak el Szíriában, a többségüket azonban néhány hónappal később elengedték.

A szíriai felkelők – a kormány szóhasználatában terroristák – többsége szunnita muzulmán. Szíria lakosságának többsége az iszlámnak ezt az ágát követi és elítéli, hogy a síita Irán támogatja a szíriai alavita kisebbségre támaszkodó damaszkuszi rezsimet.