Orosz hadihajók a szíriai Tartúsz kikötőjébe

Orosz hadihajók nem térnek be az orosz haditengerészeti bázisra, a szíriai Tartúsz kikötőjébe – közölte csütörtökön orosz haditengerészet főparancsnoka. Két hete az Interfax orosz hírügynökség arról adott hírt, hogy négy orosz hadihajó tart a támaszpontra.

A tartúszi Oroszország egyetlen földközi-tengeri katonai támaszpontja. Orosz hivatalos tájékoztatás szerint a hadihajók küldése nincs összefüggésben a szíriai konfliktussal. Azok csak a tartalékok feltöltése miatt és üzemanyagért hajóznak be a tartúszi kikötőbe.

A főparancsnok, Viktor Csirkov altengernagy elmondta: nem készülnek behajózni. Sietve hozzátette, Oroszország azt tervezi, hogy megőrzi műszaki kiszolgáló állomását Tartúszban. A bázist megtartják, mert az Oroszország számára előnyös, kevesebbet kell költenie az államnak a hajók kiszolgálására – magyarázta a főparancsnok. Az állomás feladata a Földközi-tengeren és az Ádeni-öbölben harci feladatokat teljesítő hajók ellátása.

A Földközi-tengeren jelenleg egy orosz flottaközi egység végez harci feladatokat. Ez az Északi Flottához tartozó Alekszandr Otrakovszkij, Georgij Pobedonoszec és Kondopoga partraszállító hajókból, valamint a Balti Flotta részét képező Jaroszlav Mudrij, Neusztrasimij járőrhajókból, továbbá az SzB-92 mentő-vontatóhajóból és a Léna tartályhajóból áll.

A Földközi-tenger délkeleti részén folytatja feladatainak végrehajtását a Fekete-tengeri Flottához tartozó Szmetlivij őrhajó, a Nyikolaj Filcsenkov és a Cezar Kunyikov deszanthajó, valamint két ellátóhajó. A három flotta egységeihez csatlakozik az Északi Flotta Kulakov altengernagy tengeralattjáró-elhárító hajója, amely korábban az Ádeni-öbölben teljesített szolgálatot, a térségben járó hajók biztonságát szavatolta.