Burgaszi merénylet: Izrael Iránt vádolja-PM Netanyahu’s statement about the terror attack in Bulgaria

Burgaszi merénylet: Izrael Iránt vádolja

 

PM Netanyahu’s statement about the terror attack in Bulgaria

Iran must be exposed by the international community as the premiere terrorist-supporting state that it is. And everything should be done to prevent Iran, the world’s most dangerous regime, from developing the world’s most dangerous weapons.

Prime Minister Benjamin Netanyahu, this afternoon Thursday, 19 July 2012), issued the following statement about yesterday’s terrorist attack in
                                Bulgaria:

„Yesterday’s attack in Bulgaria was perpetrated by Hezbollah, Iran’s leading terrorist proxy. This attack was part of a global campaign of terror carried out by Iran and Hezbollah. This terror campaign has reached a dozen countries on five continents. The world’s leading powers should make it clear that Iran is the country that stands behind this terror campaign. Iran must be exposed by the international community as the premiere terrorist-supporting state that it is. And everything should be done to prevent Iran, the world’s most dangerous regime, from developing the world’s most dangerous weapons.

Israel is a strong country and the people of Israel are a strong people. We’ll continue to fight the terrorists and to exact a heavy price from those who support them.

A szerdai bulgáriai robbantásos merényletben 5 izraeli állampolgár vesztette életét, rajtuk kívül meghalt a bolgár buszsofőr és a feltételezett merénylő, illetve megsebesült 32 személy – közölte csütörtökön Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter.

 

 

A merénylet helyszínén, a burgaszi repülőtéren tartott sajtóértekezletén a tárcavezető elmondta, hogy egy izraeli nő,akiről korábban azt közölték, hogy meghalt a kórházban, életben van, az intenzív osztályon ápolják.

A 32 sebesült közül 31 izraeli állampolgár, ketten kómában vannak. A 32. sebesültet még nem sikerült azonosítani. A három legsúlyosabb sebesültet egy szófiai kórházba szállították.

Huszonnyolc izraeli sebesültet, akiket egy burgaszi kórházban ápoltak, valamint mintegy hatvan izraeli turistát, akik szerencsésen elkerülték a merényletet, délelőtt repülőgépen Izraelbe szállították, onnan viszont törvényszéki szakértők érkeztek Bulgáriába, hogy segítsék a vizsgálatokat.

A merénylő a nyomozás jelenlegi állása szerint egy fiatal férfi volt, és DNS-minta alapján próbálják azonosítani, a különbözőadatbázisokban folyik a kutatás – közölte Cvetanov.

Feltételezések szerint a férfi a detonáció előtt már körülbelül egy órával a helyszínen volt, mozgását rögzítették a biztonsági kamerák.

A Novinite bolgár hírügynökség csütörtöki jelentése szerint a repülőtéren működő biztonsági kamerák felvételein egy sportosan öltözött, hosszú hajú férfi látható. A férfi hátizsákkal járkált, és rövidnadrágot viselt, úgy volt öltözve, mint egy egyszerűturista. A hírügynökség szerint a robbanás után az ő holttestén voltak a legsúlyosabb sebek.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Iránt tette felelőssé a történtekért. „Pontosan 18 évvel az argentínai zsidó közösség központjánál elkövetett robbantás után a gyilkos iráni terror ismét ártatlan emberekre csapott le” – fogalmazott. „Izrael erőteljes választ fog adni az iráni terrorra” – tette hozzá.

Avigdor Liberman külügyminiszter azt mondta a Kettes Csatorna nevűizraeli tv-állomásnak: lehet, hogy a pokolgépet a buszra erősítették, ugyanúgy, ahogy februárban Indiában az izraeli nagykövetség egyik autója elleni merényletben. Kijelentette, hogy közvetlenül vagy közvetve az iráni Forradalmi Gárda állhat a merénylet mögött. A Forradalmi Gárda a keményvonalas iráni elnökhöz, Mahmúd Ahmadinezsádhoz közel álló elitalakulat.

Izraeli tisztségviselők korábban elmondták, hogy Bulgária, amely népszerű úti cél az izraeli turisták körében, ki van téve a Törökországból beszivárgó iszlamista szélsőségesek támadásának. A szerdai merénylet színhelye alig 60 kilométerre van a török határtól.

Az elmúlt hónapokban több országban is merényletet kíséreltek meg izraeli diplomaták ellen. A zsidó állam Iránt vádolta a robbantások, illetve a merényletkísérletek kitervelésével, amit Teherán tagad, de egyes elemzők szerint az iszlám köztársaság meg akarja bosszulni az iráni atomprogramon dolgozó tudósok elleni gyilkosságokat, amelyek mögött Izraelt sejti. Az elmúlt nem egészen két évben legalább négy atomtudóst öltek meg Iránban.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter az Irán támogatta Hezbollah libanoni síita milíciát tette felelőssé a történtekért. „A terrorizmus világméretű hullámával állunk szemben (…) a burgaszi merényletet a Hezbollah emberei hajtották végre iráni megbízásra” -mondta a miniszter.

Az iráni állami televízió visszautasította azt a vádat, hogy Teheránnak szerepe volt a robbantásban. A televízió honlapjára csütörtökön feltett kommentár „nevetségesnek” és „szenzációhajhásznak” nevezte az izraeli vádakat, próbálkozásoknak Irán és szövetségesei, például Szíria hitelének rontására.

„Az Iráni Iszlám Köztársaság, amely a terrorizmus legnagyobb áldozata, úgy véli, hogy embertelen cselekedet ártatlan személyek életének veszélyeztetése” — jelentette ki az al-Alam arab nyelvűiráni televízió szerint Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. Irán elítél mindenfajta terrorcselekményt, bárhol is követik el azokat -tette hozzá a szóvivő.

Ismét működik a repülőtér

Ismét megnyitották a burgaszi repülőteret a forgalom számára csütörtökön helyi idő szerint 18 órakor, miután a légikikötőt a szerda délutáni véres merénylet miatt lezárták. A bolgár belügyminisztérium közlése szerint fokozott biztonsági ellenőrzést vezettek be a hatóságok, ezért kérik az utasokat, hogy legalább két órával az indulás előtt érkezzenek ki a repülőtérre.

Bulgária más repülőterein, vasútállomásain és kikötőiben is fokozott biztonsági ellenőrzést vezettek be, miként a közúti határátkelőkön is.

Magyarországra a repülőtér honlapja szerint csütörtök este 11 óra után indul a Wizz Air járata.