A görög rasszitapárt az Arany Hajnal

A görög hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, jogszerű-e az Arany Hajnal görög szélsőjobboldali párt működése – javasolta az Európa Tanács emberi jogi megbízottja egy görög hetilapban megjelent interjúban.

Nincs még egy ilyen párt Európában, amely ennyire nyíltan szélsőséges és náciszerű volna – mondta Nils Muiznieks a To Vima című hetilapnak. Jogi értelemben kérdéses, hogy ez a párt a demokráciát szolgálja-e, ahogy azt a görög alkotmány megköveteli minden politikai párttól – tette hozzá.

A menekültek és bevándorlók elleni növekvő erőszak összefügg az Arany Hajnal által terjesztett rasszista beszédmóddal – mutatott rá a lett szakértő. A legnagyobb veszély az, hogy idővel „normális jelenségnek” tűnnek majd a rasszista kijelentések, illetve támadások, és az elkövetőknek az lesz a benyomásuk, hogy a társadalom támogatja azt, amit tesznek – figyelmeztetett.

Az Arany Hajnal a szavazatok hét százalékát szerezte meg a júniusi parlamenti választásokon, és 18 képviselőt küldhetett a görög parlamentbe.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a külföldiek elleni támadások Görögországban. A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet nemrég felrótta a görög kormánynak, hogy súlyos mulasztásai vannak a rasszizmus elleni küzdelem területén.