Iránt is be kell vonni a szíriai válság megoldásába?

Iránt is be kell vonni a szíriai válság megoldásába Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös Szíria-ügyi különmegbízottja szerint.

A korábbi ENSZ-főtitkár pénteken Genfben elmondta újságíróknak: azon dolgozik, hogy összeüljön június 30-án Genfben egy összekötőcsoport, amely tárgyal a szíriai válság megoldásáról. A ghánai diplomata elismerte, vita tárgya, hogy mely országok vegyenek részt a csoport munkájában.

Az Egyesült Államok hevesen ellenzi Irán bevonását, Oroszország viszont pártolja. Az iszlám köztársaság Szíria egyik legfőbb szövetségese. Nagy-Britannia és Franciaország is ellenzi, hogy Teherán részt vegyen a szíriai válság megoldásában.

„Ha így folytatjuk, és versengünk egymással, az romboló hatású lehet, és mindenki meg fogja fizetni az árát” – fogalmazott Kofi Annan, egyértelműen állást foglalva amellett, hogy Iránt be kellene vonni a szíriai rendezésbe.

A diplomata hozzátette, itt az ideje, hogy a befolyásos országok gyakoroljanak nagyobb nyomást a Szíriában egymással szembenálló felekre. „Minél tovább várunk, annál sötétebb lesz Szíria jövője. A humanitárius helyzet egyre romlik” az arab országban – tette hozzá.

A szíriai ellenzék számításai szerint már több mint 18 ezer ember halt meg a harcokban Szíriában azóta, hogy 2011 márciusában felkelés robbant ki Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen.