Guardian: Irán állt az izraeli diplomaták elleni merényletsorozat mögött

Guardian: Irán állt az izraeli diplomaták elleni merényletsorozat mögött

Az év elején történt merényletsorozatot vizsgáló nemzetközi nyomozás olyan bizonyítékokat talált, amelyek szerint Irán állt az izraeli diplomaták elleni indiai, thaiföldi és grúziai merényletek hátterében – számolt be a brit The Guardian napilap.

atv.hu a Facebookon! Ossza meg véleményét a közösségi hálón is!

A nemzetközi nyomozás eredményeképpen bizonyítékokat találtak arra, hogy Irán részt vett Izrael indiai, thaiföldi és grúziai diplomatái és külképviseletei elleni merényletsorozatban – számolt be hétfőn a brit The Guardian napilap, amelynek több bizonyíték is a birtokába került.

Februárban izraeli nagykövetek és diplomaták ellen intéztek sorozattámadást az ázsiai, valamint kaukázusi országban.

Új Delhiben egy izraeli diplomata feleségének az autójára dobtak pokolgépet – a brit lap beszámolója szerint indiai hatóságok megállapították, hogy ezt a támadást egy „iráni biztonsági szervezet” koordinálta.

Izraeli diplomata felrobbantott autója Új Delhiben.

„Eddig tudtuk követni, hogy miért teszik azt, amit tesznek… most azonban kiszámíthatatlanná váltak. Nehéz megtalálni a logikát a (februári merényletek mögött), talán csak azt szerették volna bizonyítani, hogy képesek problémát okozni egy háború esetén, vagy valamiféle megtorlásként” – vélekedett a brit lapnak egy európai titkosszolgálati forrás Irán szerepéről a pokolgépes támadásokban.

A beszámoló szerint a brit lap birtokába jutott rendőrségi bizonyítékok, tanúvallomások, valamint bírósági dokumentumok arra mutatnak rá, hogy három támadást „egy jól megszervezett, mintegy tucatnyi iráni ügynökből álló hálózat hajtott végre, amely legalább 10 hónapig készült” a merényletsorozatra.

The Guardian szerint a bizonyítékok között szerepel a többi között mintegy tíz iráni személyazonossága, az iszlám köztársaságból érkező pénzátutalások a „kulcsszemélyeknek”, iráni telefonos kapcsolatok, valamint a gyanúsítottak hazarepülése Teheránba a támadásokat követően.

A thai hatóságok egyébként már a támadásokat követően közölték, hogy „közvetlen kapcsolatot” találtak az indiai és grúziai, valamint a bangkoki merényletek és egy iráni terrorista hálózat között. A Bangkokban lefülelt, három iráni ügynökből álló terrorista sejt célja izraeli diplomaták elleni támadás volt – közölte februárban a thai rendőrparancsnok, Prewpan Dhamapong.

atv.hu / JPost