Hammerstein Judit Helsinkiben részt vett a Finnagora szemináriumon

Hammerstein Judit Helsinkiben részt vett a Finnagora szemináriumon

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár május 29-én Helsinkiben részt vett a Finnagora alapítvány szemináriumán, amelyen a szervet megalapításának tízedik évfordulóját ünnepelték.

 

A Finnagora a finn kormány támogatásával 2002. május 29-én, Helsinkiben alakult meg. A Finnagora a világ17 pontján működtet finn kulturális és tudományos és gazdasági intézetet, a budapesti központot 2004-ben nyitották meg.

 

„Nagy öröm számomra, hogy részt vehetek az összejövetelen, hiszen ezen az alapítványon keresztül mint ahogy azt a Kalevala írja, valóban kéz a kézben dolgozunk együtt” – mondta a szemináriumon Hammerstein Judit.

 

Hozzátette, hogy a Finnagorához hasonlóan, Magyarország is 19 országban tart fenn kulturális intézetet, így Helsinkiben például 2010-ben ünnepeltük az ottani Magyar Kulturális és Tudományos Központ 30. évfordulóját.

 

Hammerstein Judit kiemelte, hogy a magyar-finn kapcsolatok több, mint fél évszázada töretlenül fejlődnek és a két nép közötti barátság jeleként kiemelte, hogy 1939-ben, amikor a Szovjetunió megtámadta Finnországot, Magyarország több száz önkéntest küldött a Téli Háborúba, Szent-Györgyi Albert pedig Nobel-díja pénzbeli jutalmát ajánlotta fel Finnország számára