Oroszország külföldi erők beavatkozását látja a szíriai merényletek mögött

Oroszország külföldi erők beavatkozását látja a szíriai merényletek mögött, és ezt elfogadhatatlannak tartja – derül ki az orosz külügyminiszter Pekingben, csütörtökön elhangzott szavaiból.

Szergej Lavrov Jang Csie-cse (Yang Jiechi) kínai külügyminiszterrel tárgyalt a szíriai helyzetről, és a találkozójuk után bejelentették, hogy Kína és Oroszország közös erőfeszítéseket fog tenni a szíriai válság megoldása ügyében.

Sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták, hogy mindkét ország támogatja az ENSZ és az Arab Liga hatpontos válságtervét. Ugyancsak közösen felszólították a „külső erőket”, hogy ne zavarják meg Kofi Annan különmegbízott közvetítői munkáját, és ne szítsanak új konfliktusokat Szíriában.

Lavrov szerint „bizonyos országok külső erőket bujtogatnak, hogy avatkozzanak be a szíriai helyzetbe, és ez elfogadhatatlan”. A kínai külügyminiszter szintén hangsúlyozta, hogy „minden érintett félnek tiszteletben kell tartania Szíria függetlenségét, szuverenitását és területi egységét”.

A külügyminiszteri találkozóról kiadott közlemény szerint foglalkoztak Iránnal is, és úgy ítélték meg, hogy „pozitív eredmények” születtek az iráni atomprogramról tartott legutóbbi tárgyalási fordulón, Isztambulban. A tárgyalások „jó lendületét” fenn kell tartani – vélekedtek, és megígérték, hogy együttműködnek abból a célból, hogy az események ki ne csússzanak az ellenőrzés alól.

Lavrov pénteken részt vesz a Sanghaji Együttműködési Szervezet külügyminiszteri értekezletén.