Az Egyesült Államok megnyitotta bankszektorát Kína előtt

Az Egyesült Államok megnyitotta bankszektorát Kína előtt

 Az Egyesült Államok megnyitotta bankszektorát a legnagyobb kínai bank, az ICBC előtt, először beleegyezve abba, hogy egy állami ellenőrzés alatt álló kínai cég felvásároljon egy amerikai pénzintézetet – közölték csütörtökön az amerikai lapok.

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed beleegyezett abba, hogy a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (Industrial and Commercial Bank of China, ICBC) 80 százalékos többségi tulajdonrészt szerezzen a hongkongi központú, de amerikai leányvállalatként működő Bank of East Asiában, amely New Yorkban és Kaliforniában 13 bankfiókot üzemeltet.
Kína négy legnagyobb bankja közül a mintegy 2500 milliárd dollár fölött rendelkező ICBC terjeszkedik a leglendületesebben külföldön. (A The Wall Street Journal szerint a legnagyobb amerikai bank, a J.P. Morgan Chase vagyona 2300 milliárd dollár)
Az ügylet részeként két, az állam által befolyásolt kínai pénzügyi szervet, a Kínai Beruházási Vállalat (China Investment Corporation, CIC) nevű szuverén alapot és a Central Huijin Investment beruházási vállalatot banki holdingként ismerték el, amelyekre az amerikai kereskedelmi bankokra vonatkozó szabályozások érvényesek.
A Fed alig néhány nappal az előtt döntött így, hogy Hillary Clinton amerikai külügy- és Timothy Geithner pénzügyminiszter Pekingben tárgyalt, az amerikai-kínai stratégiai és gazdasági dialógus szokásos, éves tárgyalásán. A május 3-án és 4-én megtartott tárgyalások nyomán az amerikai pénzügyi tárca közölte, hogy Kína „bátorító haladást ért el” pénzügyi rendszerének megnyitása és piacorientálttá való átalakítása terén.
A The Wall Street Journal emlékeztetett rá, hogy a pénzügyi válság idején az amerikai szabályozó szervek elutasították, hogy a China Minsheng Banking felvásárolja a San Franciscó-i UCBH Holdingot. A lap szerint az elutasítás okai akkor a bank erejével szembeni általános berzenkedés mellett a kínai banknak a kockázatmenedzseléssel és a pénzmosással kapcsolatos eljárásmódjával szemben emelt kifogások voltak.
A Fed szerint a 140 millió dolláros ICBC-ügylet viszonylag kis értékű, ám sajtókommentárok szerint megnyithatja a kaput további amerikai bankok kínai felvásárlása előtt. A Fed egyúttal azt is engedélyezte, hogy Kína harmadik legnagyobb bankja, a Bank of China New York és Los Angeles után Chicagóban is fiókot nyisson. Kína Mezőgazdasági Bankja, amely a kelet-ázsiai nagyhatalom negyedik legjelentősebb pénzintézete is arra készül, hogy New Yorkban, ahol egyelőre csak képviselete van, fiókot nyisson.