Netanjahu: csak Izrael és Irán alkalmas a demokráciára a Közel-Keleten

Netanjahu: csak Izrael és Irán alkalmas a demokráciára a Közel-Keleten
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint a közel-keleti térségben jelenleg csak a zsidó állam és Irán alkalmas a demokráciára, az arab világban pedig még évtizedekre lehet szükség a demokrácia kialakulásához.

Netanjahu a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban megjelent interjúban úgy vélte, hogy a régión tavaly végigsöprő „arab tavasz” nem vezet egyhamar nyugati típusú, demokratikus államberendezkedéshez. Az arab társadalmak először a pánarab ideológia hatásait tapasztalták meg, aztán a világi diktatúrák időszaka közvetkezett, most pedig a saríán, az iszlám vallásjogon alapuló hatalmi rendszer – fejtette ki, megjegyezve, hogy „valószínűleg végig kell menni ezen a sötét sikátoron”, és csak ezután következhet a demokrácia. Ez az arab társadalmak „tragédiája” – tette hozzá az izraeli kormányfő.
A Közel-Keleten jelenleg mindössze két olyan ország van, amelynek lakossága „erős hajlandóságot” mutat a demokrácia iránt. Az egyik „egész egyértelműen” Izrael, a másik Irán – mondta Netanjahu. Amikor három éve „viszonylag szabad” választások voltak a perzsa államban, akkor „az irániak kihajították a radikálisokat” a hatalomból, mire „Ahmadinezsád (elnök) és Hamenei (a legfőbb iráni vezető) szavazatok millióit hamisította meg és zsarnoki elnyomás alá vetette a népet” – fejtette ki.
Hozzátette: Irán másmilyen, mint az arab tavasz országai, mert a perzsa államban „már 30 éve alkalmazzák az iszlám jogot és mindenki tudja, hogy az a legsötétebb szörnyűség: brutalitást és civilizálatlanságot jelent, amiből elege van az embereknek”. Ha „az iráni nép szabadon választhatna, akkor lerázná magáról a mollák” rabigáját – hangsúlyozta.
Iránban „sötét, középkori rezsim uralkodik”, amely a nőket megkövezi, a melegeket felakasztja, az ellenzéki tüntetőket agyonlövi az utcán, cenzúrázza az internetet és „eltüntet embereket az éj leple alatt” – mondta Netanjahu. Az iráni vezetés továbbá Izrael megsemmisítésére készül. Azért akar a zsidó államra támadni, mert az a liberális, szabad nyugati világot jelképezi, megfélemlíteni pedig nem lehet (Iránt) úgy, ahogyan a Szovjetuniót a hidegháborúban, mert nem racionálisan gondolkodik, hanem egy „bizarr” hitvilág parancsai alapján cselekszik. Ezért feltétlenül meg kell akadályozni, hogy atombombát szerezzen az iráni rezsim – mondta Benjámin Netanjahu a Welt am Sonntagnak.