Izrael fokozza a külföldi hírszerzés aktivitását

 Az iráni fenyegetés miatt 2012 döntő év lesz – jelentette ki egy interjúban az izraeli vezérkari főnök, aki elmondta, hogy parancsot adott a külföldi hírszerzés aktivitásának fokozására.

Beni Ganc szerint „nagyon rossz dolog” lenne, ha Irán nukleáris fegyverhez jutna. „A világnak és Izraelnek ezt meg kell akadályoznia” – mondta a Jediót Ahronót című lapnak, hozzátéve, hogy „ennek megfelelően készítik a terveket”. Ha döntenek a csapásról, a fegyveres erők készen lesznek a művelet végrehajtására. Elvben készek vagyunk cselekedni – jelentette ki.
Arra a kérdésre, hogy Izrael most létében van-e fenyegetve, Ganc azt válaszolta, hogy „a lehetőség létezik, de az ő értékelése szerint most nem ez a helyzet”.
A háború ez évi kitörésének lehetőségéről a vezérkari főnök úgy vélekedett, hogy „nincsenek háborús jelek, de a múlthoz képest megnőtt annak az esélye, hogy a helyzet háborússá romlik”.
Egy regionális háború esetén Ganc szerint Izrael meg fog tudni birkózni a Libanonból és a Gázai övezetből érkező rakétatámadásokkal. „Azt nem tudom megígérni, hogy nem csapódnak be rakéták…, ez nem lesz egyszerű háború sem a fronton, sem a hátországban” – jelentette ki.

www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4219190,00.html