Veszélybe került a holokauszt túlélők ellátása

Veszélybe került a holokauszt túlélők ellátása

k__rpotlas_mazsok_2012.jpgVeszélybe került az idős beteg holokauszt túlélők ellátása Magyarországon, elsősorban a Berlinből érkezett összegekből a Conference on Jewish Material Claims Against Germany által biztosított források felhasználásával a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány azoknak az idős zsidó embereknek, akik házigondozásra, és egyéb támogatásra szorulnak, folyamatos szolgáltatást nyújt.

 

Veszélybe került az idős beteg holokauszt túlélők ellátása Magyarországon, elsősorban a Berlinből érkezett összegekből a Conference on Jewish Material Claims Against Germany által biztosított források felhasználásával a Magyarországi Zsidó Szociális Alapítvány azoknak az idős zsidó embereknek, akik házigondozásra, és egyéb támogatásra szorulnak, folyamatos szolgáltatást nyújt.


A 2012. évre a Claims Conference költségvetésében 11 millió USA dollár szerepel, amelyet az itteni rászorulók ellátására szánnak. Sajnálatos módon vita bontakozott ki a Magyar Kormány által a holokauszt túlélőknek biztosított, 2011. évre járó 2,8 millió dollár átutalásával kapcsolatban, mivel a külföldi szétosztást lebonyolító Claims Conference által benyújtott elszámolást a kormányzat nem fogadta el, ezért nem engedélyezik az összeg a részükre történő továbbutalását.

A Claims Conference levélben közölte, hogy ha az összeg nem érkezik meg a számlájukra, akkor májustól csökkentik, vagy felfüggesztik a magyarországi holokauszt túlélők támogatásának forrásául szolgáló összegek továbbítását. Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy egyik napról a másikra több ezer ember maradna házigondozás, meleg étel, és egyéb szociális gondozás nélkül.

A MAZSIHISZ vezetői levélben kérték Orbán Viktor Miniszterelnököt, hogy mielőbb személyesen intézkedjék a kialakult patthelyzet feloldása érdekében, mert bárkinek is van igaza a vitában, az oda vezet, hogy májustól drasztikusan csökkentik a sokat szenvedett túlélők ellátását.

A MAZSIHISZ álláspontja szerint a feleknek tárgyalás útján kell rendezniük a vitájukat, de úgy, hogy az ne legyen sem közvetlen, se közvetett hatással a magyarországi holokauszt túlélők helyzetére.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja előestéjén ismét emlékeztetünk arra, hogy mindent meg kell tennünk e sokat szenvedett generáció érdekében, és a kormánynak erkölcsi kötelessége a felmerült adminisztratív akadályok mielőbbi elbírálása.

Mazsihisz