Politikai feszültség Németországban a Korán ingyenes terjesztése miatt

 Németországban egy muzulmán szervezet a hétvégén ismét több száz ingyenes példányt osztott ki nagyvárosokban a Koránból; a parlamenti pártok feszülten figyelik az akciót, a belbiztonsági hatóságok pedig attól tartanak, hogy a muzulmán szent könyv terjesztésének valódi célja új hívek toborzása egy szélsőséges nézeteket valló irányzat számára.

Az „Olvass!” elnevezésű, húsvétkor indított akció keretében összesen 25 millió német nyelvű Koránt terveznek szétosztani nem muzulmán vallású lakosoknak. A német alkotmányvédelmi hivatal (BfV) szerint a kezdeményezés az Igaz vallás elnevezésű szervezethez köthető. A szervezet vezetője Ibrahim Abu Nagia szalafista hitszónok, akinek tevékenységét évek óta figyelemmel követik a hatóságok. A szalafista irányzat a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekszik, amiből a BfV szerint akár a németországi társadalmi rend, a demokratikus államberendezkedés megkérdőjelezése is következhet.
Az eredeti terv szerint a hétvégén összesen 30 német nagyváros centrumában osztogattak volna Korán-köteteket, de számos helyen – például Hamburgban, Stuttgartban és Mainzban – végül elmaradt az akció, ahol pedig megtartották – mint például Berlinben -, ott nem történt rendkívüli esemény.
Abu Nagia a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi lapnak elmondta: az alkotmányvédelem emberei naponta „terrorizálják” őt, a sajtó pedig „üldözi”, a szent könyv terjesztését azonban ennek dacára folytatja. A BfV Hessen tartományi szervezetének egy szóvivője a lapnak elmondta: a hitszónok „igen veszélyes iszlamista”, a Korán osztogatásával pedig az általa képviselt szélsőséges nézeteket próbálja terjeszteni, a hatóság ezért alaposan ellenőrzi a tevékenységét.
A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) szerint is szigorúan ellenőrizni kell a szalafista irányzat németországi megjelenési formáit. Erre az esetleges bűncselekmények megelőzése céljából van szükség – mondta Jörg Ziercke, a BKA vezetője a Welt am Sonntag című vasárnapi lapnak. Hozzátette: azt ugyan nem lehet állítani, hogy kivétel nélkül valamennyi szalafista összefüggésbe hozható terrorcselekményekkel, de az biztos, hogy az ideológia a szélsőségek irányába mutat. Ezt bizonyítja az amerikai katonák ellen a frankfurti repülőtéren 2011 márciusában elkövetett merénylet, amelyben két ember meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült.
A kormányzó konzervatív CDU szerint a Korán ingyenes osztogatása a szélsőséges iszlamisták „propaganda-hadjáratának” része, amellyel szemben a megelőzés a legalkalmasabb eszköz, ezért egy „prevenciós tervet” kell kidolgozni a muzulmán vallású fiatalok radikalizálódásának megelőzése céljával.
A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) részéről az hangzott el, hogy a Korán békés terjesztése ellen senki nem emelhet kifogást egy demokráciában, az akció azonban csak álca, a szalafisták valódi célja a muzulmán vallástól eltérő nézeteket vallók, az úgynevezett hitetlenek elleni harc, akár erőszakos eszközökkel is, ez pedig messze túl van a vélemény- és vallásszabadság határán.
Az ugyancsak ellenzéki Zöldek arra szólítottak fel, hogy a „szó erejével, a demokrácia fegyverével” lépjen fel a demokratikus közösség a „neofundamentalista” szalafisták ellen.