Multikulti anno 1900 – Monarchia-hangulat a keleti végeken

Multikulti anno 1900 – Monarchia-hangulat a keleti végeken

 

Kulturális zarándoklat / 2012. május 17-20.

 

2012. május 17-20. között a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület négynapos / 3 éjszaka kulturális zarándoklatot szervez, az egykor sokszínű, soknemzetiségű galíciai városba, Lembergbe (Lvivbe).

 

Utazás légkondicionált autóbusszal Ungváron át, 2 éjszaka Lembergben (Hotel Suputnik), 1 éjszaka Ivano-Frankivszkiban (Hotel Nadia). Szállás 4 csillagos szállodában, reggelivel. Indulás 2012. május 17-én, csütörtökön kora reggel a Hősök teréről, érkezés Budapestre május 20-án vasárnap késő este.

 

Lemberg, Lwów, Lemberik, Lviv, és sorolhatnánk még egy tucat nevét az itt élt tucatnyi nép nyelvén, mindig valahol a világok között helyezkedett el: egyszerre volt a titokzatos kelet és a vágyott nyugat.

 

Európa legkeletibb határvárosa és egyben kapuja, ahol francia és olasz énekesek léptek fel a bécsi mintára épült ragyogó Operaházban, a Krímből jött örmény, tatár és karaita kereskedők éltek az Operaház mögött, és a Régi zsidó utca lakói Bécsben iskoláztatták fiaikat.

 

A Fekete-tengertől a Balti-tengerig és a Krakkótól Kijeven át Moszkváig vezető kereskedelmi utak találkozásánál fekvő város a lengyel Kázmér és a magyar Nagy Lajos uralkodása alatt vált Lengyelország keleti kapujává, egyedülállóan soknemzetiségű várossá, ahová a főtér északi oldalán fekvő örmény negyed kereskedői által a Krím-félszigetről, Perzsiából és Anatóliából hozott árukat a főtér déli oldalán fekvő zsidó negyed kereskedői terítették tovább egész Európában.

 

A világháborúval ennek a nyolcszáz éven át tartó virágkornak vége szakadt. Lwów zsidó lakosságát a német megszállók deportálták, a lengyeleket a szovjet megszállók utasították ki Lengyelországba. A városban, amely csak napjainkban ébredezik hetven éves Csipkerózsika-álmából, azonban érintetlenül megmaradt és felfedezhető a múlt valamennyi emléke, az olasz reneszánsz mesterek által épített és 1998-ban a világörökség részévé nyilvánított főtértől az örmény negyed gazdag belső udvarain és a szecessziós polgárházakon át a hét vallás sok tucatnyi templomáig, amelyek miatt Lwów egykor „a kelet Rómája” nevet kapta. A zsidó negyed falain még olvashatóak a hetven éves jiddis feliratok, a kapufélfákon ott a mezuza nyoma, és láthatóak még a Báthory István zsidó tanácsosa által épített, majd a németek által lerombolt Arany Rózsa zsinagóga romjai.

 

Ebbe a középkor, a Monarchia és a galíciai zsidó világ emlékét hűen őrző elvarázsolt városba hívjuk meg most olvasóinkat egy hosszú hétvégére.

 

Tervezett ár / fő / kétágyas szobákban: 55.000-58.000 forint (az összeg az euro árfolyam ingadozása miatt csekély mértékben változhat), amely tartalmazza az utazás, a 3 éjszaka szállás reggelivel költségeit, a magyar nyelvű idegenvezetéseket, valamint a csütörtök esti vacsorát a lembergi Örmény negyedben. Útlevél

 

A részletes programot megtalálhatják honlapunkon (www.mazsike.hu), valamint facebook oldalunkon (www.facebook.com/mazsike1988).

 

Jelentkezési határidő és az utazás befizetésének határideje: 2012. május 7. hétfő.

Jelentkezni lehet: [email protected], [email protected] e-mail címeken és telefonon, munkanapokon a délutáni órákban: 311-6665,

 

Ukrajnába történő utazás esetén érvényes útlevél kötelező, fizető eszköz: Ukrán hrivna, kérjük kedves utasainkat, hogy az utazás előtt mindenképpen kössenek utasbiztosítást, és a sok sétához és kiránduláshoz, hozzanak magukkal alkalmas ruházatot.

 

 

***

 

Ideje van a kultúrának ©

www.mazsike.hu

www.facebook.com/mazsike1988