Menetelünk az életért !

Tizedik alkalommal menetelünk az életért!
A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából felvonulással emlékeznek az áldozatokra, zsidókra, romákra, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik – bátran szembeszállva a nyilasokkal – mentették az üldözötteket.

Az Élet Menete Alapítvány első alkalommal 2002-ben szervezte meg ezt a programot, akkor 4-500 fő jött el a megemlékezésre. Évről évre többen és többen érezték úgy, hogy politikai nézettől és vallási hovatartozástól függetlenül kinyilvánítsák személyes álláspontjukat. Tavaly közel húszezren vettek részt e történelmi jelentőségű megmozduláson.

A holokauszt magyarországi emléknapja április 16-a, ugyanis 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyarországi zsidóság gettóba telepítése. 2000-ben vetődött fel, hogy ez a nap legyen a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja. Erre Pokorni Zoltán – akkori oktatási miniszter – tett javaslatot, amit az Országgyűlés még abban az évben el is fogadott.

2012. április 15-én, vasárnap 16 órakor indul a Szabadság híd pesti hídfőjétől, a Salkaházi Sára rakparton a Budapesti Élet Menete emlékséta. Az útvonal tervezésekor a Világ Igazaira, az Igaz Emberekre összpontosítottak. Ezért is indulnak onnan, mert az a rakpartrész Salkaházi Sára nevét viseli, aki sok üldözöttet mentett meg. A gyülekezés ideje alatt a JAZZRAEL együttes zenél.

Az idei évben dr. Bácskai János (FIDESZ) a IX. kerület polgármestere és Kiss Péter (MSZP) parlamenti képviselő indítja közösen a 10. Budapesti Élet Menetét.

Az indulást hagyományosan a sófár hangja jelzi majd Verő Tamás rabbi közreműködésével. Az idei évben első alkalommal a Szabadság hídon keresztül, a budai oldalra vonul az Élet Menete, ahol útközben a Sabbathsong Klezmer Band együttes muzsikáját hallgathatják. Az Erzsébet hídig tartó budai rakpartrész egy másik Igaz Ember, Raoul Wallenberg nevét viseli, aki az idei évben lenne 100 éves. Az Élet Menetével rá is emlékeznek 2012-ben.

A nagyszínpadon egy rendkívül különleges produkció várja majd a tömeget, a népszerű Quimby együttes és a Budapest Klezmer Band művészei közösen zenélnek.

Mivel az emlékséta az idősebb emberek és a gyerekek miatt a kora délutáni órákban indul, ezért most nem osztanak fáklyákat. Helyette rengeteg kicsi zászlót tarthat mindenki a kezében, amelyek az Európai Unió, Izrael, Svédország és Magyarország nemzeti lobogói lesznek.

A megemlékezés díszvendége: Per Westerberg, Svédország Parlamentjének elnöke, Műsorvezető: Németh Kristóf

A színpadon beszédet mond, közreműködik:
 Reuven Rivlin az  Izraeli Parlament elnöke videó üzenetben köszönti a résztvevőket, Prof. Dr. Schweitzer József, nyugalmazott országos főrabbi, Kulka János, színművész, Quimby és a, Budapest Klezmer Band, Jazzrael együttes, Sabbathong Klezmer Band együttes, Serbán Attila, Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány elnöke

A megemlékezés végén az áldozatok emlékére 600 db léggömböt eresztünk az égbe, Magyarország, Izrael, Svédország és az Európai Unió zászlóival.

Az Élet Menete Alapítvány 25 éve alakult nemzetközi szervezet, amely jelenleg 53 tagországot számlál. Az intézmény éves rendszerességgel Auschwitz-Birkenauba is szervez emlékező utakat, ami idén április 17-20. közé esik.

Április 19-én 11-órakor Auschwitzban a 18-as számú Magyar barakk előtti megemlékezésen részt vesz az Amerikai Egyesült Államok és Izrael Magyarországi nagykövete, valamint Magyarország kormányának képviselője is.

F:Mazsihisz

 

BreuerPress info