Nemzetközi Büntetőbíróság

Egyelőre nem teszi lehetővé a Nemzetközi Büntetőbíróság a gázai konfliktus vizsgálatát

– Nem fogadta el a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze a Palesztin Hatóságnak a testület elismerésére vonatkozó nyilatkozatát, amelynek következménye lehetett volna a palesztin-izraeli konfliktus vizsgálata, beleértve a 2008 végén a Gázai-övezetben lezajlott véres összetűzéseket is.

    Luis Moreno Ocampo főügyész határozatát kedden hozták nyilvánosságra a háborús bűntettekkel vádolt személyek ügyét vizsgálni hivatott, független bíróság székhelyén, Hágában.
    A Palesztin Hatóság három évvel ezelőtt, a 2008-as konfliktust követően döntött úgy, hogy elismeri a büntetőbíróság alapokmányát, azaz lehetővé teszi, hogy a testület a palesztin illetékesség alá tartozó területeken is vizsgálódjon. Ám az alapokmány szerint csak nemzetközileg elismert államok csatlakozhatnak a bíróságot működtető tagok közé. A palesztin kérés elfogadása így közvetve lépést jelentett volna a palesztin államiság nemzetközi elismerése felé is. 
    Határozatát indokolva Moreno Ocampo úgy fogalmazott, hogy a 2009 elején előterjesztett kérés elbírálása nem a bíróság illetékessége, hanem az alapokmányhoz csatlakozott államoké, vagy az ENSZ érintett szerveié. 
    Nemzetközi emberi jogi szervezetek álláspontja szerint Izrael háborús bűnöket követett el a 2008-as konfliktusban, amelynek során az akkori közlések szerint 1300 palesztin és 13 izraeli életét vesztette.
     A Nemzetközi Büntetőbíróság feladata, hogy nemzetközi felhatalmazással vizsgálja a népirtás, az emberiség elleni vagy háborús bűntettek gyanújával felmerült eseteket, és felelősségre vonja a bűnösöket, tekintet nélkül azok hivatali pozíciójára. Illetékességét már 121 ország elismerte, de még számos nemzet adós az aláírással. A nagy hiányzók közé tartozik az Egyesült Államok, amely eredetileg aláírta az alapító dokumentumot, de később visszavonta, mert attól tart, hogy visszaélhetnek ezzel az igazságszolgáltatási fórummal amerikai polgári vagy katonai vezetők politikai indítékú üldözése céljából.
    Izrael szintén nem ismerte még el a Nemzetközi Büntetőbíróságot.