Nem Izrael, hanem éppen Irán fenyegeti a világbékét.

Günter Grass szerint Izrael veszélyezteti a békét
 Günter Grass irodalmi Nobel-díjas német író a világbéke veszélyeztetésével vádolta megIzraelt egy versben, amely szerdán jelent meg és széles körben bírálatokat váltott ki.

    Az iráni konfliktus témáját feldolgozó, Amit el kell mondani (Was gesagt werden muss) című versében Grass kifejtette: Izrael „nukleáris potenciálja” egyre nagyobb, és ugyan nem titokban gyarapodik, de ellenőrizetlen. A zsidó állam így veszélyezteti az „egyébként is törékeny világbékét”, amit feltétlenül el kell mondani, mert előfordulhat, hogy ” holnap már késő lesz”. 
    Grass bírálta Németországot is, amiért a napokban ismét eladottIzraelnek egy tengeralattjárót, amelyet szakértők szerint el lehet látni atomrobbanófejjel felszerelt, közepes hatótávolságú rakétákkal. Grass Iránra utalva azt írta, hogy a németektől vásárolt izraeli tengeralattjáróról egy olyan országra lehet csapást mérni „mindent megsemmisítő robbanófejjel”, ahol „egyetlen egy atombomba létét” sem sikerült bizonyítani.
    A bádogdob, a Ráklépésben és számos további világhírű regény 84 éves szerzője versében azt javasolta, hogy ne csak az iráni nukleáris létesítményeket, hanem az izraeli atomarzenált is helyezzék állandó nemzetközi felügyelet alá. 
    A német Süddeutsche Zeitung, az olasz La Repubblica és a New York Times által közölt verset széles körben bírálták, Izrael németországi nagykövetsége szerint például az alkotás az antiszemita hagyományhoz illeszkedik. A nagykövetség honlapján megjelent közlemény szerint „amit el kell mondani, az az, hogy az európai hagyományhoz tartozik” a zsidók rágalmazása rituális gyilkossággal. Korábban az volt a vád, hogy keresztény gyermekek vérét használják macesz – kovásztalan kenyér – készítéséhez, most pedig az, hogy „a zsidó állam az iráni nép kiirtására törekszik” – áll a közleményben.
    Dieter Graumann, a németországi zsidó közösségeket összefogó szervezet (Zentralrat der Juden in Deutschland) elnöke szerint Grass verse „erőszakos pamflet”, amely démonizálja Izraelt. Ruprecht Polenz kereszténydemokrata politikus, a német törvényhozás alsóháza (Bundestag) külügyi bizottságának elnöke azt emelte ki, hogy a szerző megfordítja a dolgokat, összekeveri az okot és az okozatot, hiszen nemIzrael, hanem éppen Irán fenyegeti a világbékét.