Hillary Clinton először Abdallah bin Abdel-Aziz királlyal találkozott

A közel-keleti helyzetről és elsősorban a szíriai válság megoldásáról kezdett tárgyalásokat pénteken Szaúd-Arábiában az amerikai külügyminiszter.

Rijádi tájékoztatás szerint Hillary Clinton először Abdallah bin Abdel-Aziz királlyal találkozott, és később folytat megbeszélést Szaúd el-Fejszal külügyminiszterrel. A rijádi közlés szerint az amerikai politikus az öböl menti monarchiák külügyminisztereivel is tanácskozik. A szaúdi látogatás után Clinton szombaton Isztambulba utazik, ahol vasárnap tartja második értekezletét a Szíria barátainak nevezett országcsoport.

Szaúd-Arábia azon államok közé tartozik, amelyek pénzt és fegyvert adnak a szíriai felkelőknek, és az Aszad-kormány megbuktatásával rendeznék a válságot. Az Egyesült Államok óvakodik felfegyverezni a szíriai rendszer ellenségeit, mert általános polgárháború kitörésétől tart.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője szerint Isztambulban elsősorban azon lesznek, hogy a lehető legnagyobb összefogásra bírják a százfelé húzó szíriai ellenzéket, és fokozzák Damaszkusz nemzetközi elszigeteltségét. Fontos téma lesz a szíriai lakosság segélyekkel való ellátása is – mondta Victoria Nuland.