Elfogták az al-Kaida könyvtárosát

Több mint egy éven keresztül nyomozott a jordániai származású férfi után, akit végül Valenciában fogtak el. Radikális iszlamistákat toborzott, afganisztáni utakat szervezett és teljes munkaidőben terjesztett iszlamista propagandát az interneten.

Valószínűleg az al-Kaida terrorszervezet egyik tagját fogta el a spanyol rendőrség- közölte a madridi belügyminisztérium. A gyanúsított az interneten keresztül terjesztett iszlám propagandaanyagot, és buzdított terrorista merényletekre.

A rendőrség több mint egy éven keresztül nyomozott a jordániai származású, szaúd-arábiai útlevéllel rendelkező férfi után, akit Valenciában fogtak el.

A gyanúsított napi 8-16 órán keresztül foglalkozott azzal, hogy a „szent háború” érdekében terjesszen audiovizuális iszlám propaganda anyagot, valamint toborozzon radikális iszlamistákat. Végső célja az volt, hogy uszítson és terrorcselekmények elkövetésére bátorítson – mondta Jorge Fernández Díaz belügyminiszter.

A férfit az al-Kaida köreiben a szervezet „könyvtárosaként” emlegetik. Megszervezte terroristák afganisztáni útjait is. Díaz utalt arra, hogy a napokban elfogott toulouse-i merénylő is hasonló internetes fórumokon jutott el kiképzőihez.

Tavaly szeptemberben egy kubai állampolgárt tartóztattak le Mallorcán azzal a gyanúval, hogy az al-Kaida szolgálatába szegődött, miután internetes agymosáson ment keresztül. Nem sokkal később öt algériaira csapott le a rendőrség különböző spanyol városokban; őket azzal gyanúsították, hogy pénzügyi és informatikai támogatást nyújtottak az Iszlám Magreb al-Kaidája nevű terrorcsoportnak.

Nicolas Sarkozy francia elnök a toulouse-i merénylet után azt mondta: bűncselekmény lesz olyan weboldalaknak, internetes fórumoknak a látogatása, amelyek a terrorizmust hirdetik, és szigorúbban lépnek fel azok ellen is, akik külföldön kapnak ideológiai kiképzést – emlékeztet a Reuters hírügynökség.