Húsvét után folytatódik az ötpárti egyeztetés

Április 10-én, kedden folytatódnak a parlamenti pártok között az egyeztetések a választási eljárásról szóló törvényről, a pártok működésére vonatkozó jogszabály megalkotásáról és a kampányfinanszírozásról – közölte a megbeszélést kezdeményező Lázár János hétfőn újságírókkal, miután megtartották a konzultáció második fordulóját, amelyen az MSZP és az LMP – ahogyan két hete – most sem képviseltette magát.

A Fidesz frakcióvezetője jelezte ugyanakkor, hogy a húsvét utáni keddre is meghívja az említett két ellenzéki képviselőcsoportot. Lázár János március 9-én közölte, hogy a párttörvényről, a pártfinanszírozási törvényről, a választási eljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről és az MSZP által benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslatról egyeztetést kezdeményez a Fidesz a parlamenti pártok képviselőivel. Az első fordulót március 12-én tartották, de azon akkor is csak a Fidesz, a KDNP és a Jobbik vett részt.

A parlament szocialista alelnökének, Ujhelyi Istvánnak a hétfői szavaira reagálva – miszerint ha a kormányoldal nem hajlandó konszenzusra az új országgyűlési törvényjavaslat és a házszabály-módosítás ügyében, akkor a politikus azt javasolja majd, az MSZP maradjon távol az ezekkel kapcsolatos szavazásoktól – Lázár János úgy reagált: az MSZP nem módosító javaslatokat jelentett be, hanem feltételeket szabott, ami szerinte nem megfelelő hozzáállás. A fideszes frakcióvezető egyúttal tájékoztatott arról is, hogy a Fidesz-KDNP délelőtti frakcióülésén a tömegközlekedéssel, azon belül is a MÁV-val kapcsolatos kérdéseket vitatták meg.