Csendes-óceánba zuhant

Orosz űripar: a Csendes-óceánba zuhant az orosz távközlési műholdA Hawaii-szigetektől északra a Csendes-óceánba zuhant a tavaly sikertelenül felbocsátott orosz távközlési műhold vasárnap, egy amerikait viszont sikerrel indítottak el Bajkonurból.

Az Ekszpressz-AM4 elnevezésű szputnyikot 2011. augusztus 18-án bocsátották fel a kazahsztáni Bajkonurból Proton-M rakétával. A repüléssel kapcsolatos számításokba azonban hiba csúszott, ezért a Briz-M hajtómű nem a megfelelő pályára juttatta fel a 150 millió dolláros orosz távközlési műholdat.
A megrendelő, Kozmikus Kapcsolat nevű cég elismerte, hogy a rendeltetése szerint Oroszországot és a Független Államok Közösségét lefedő műholdat nem tudják geostacionárius pályára állítani, ezért nem lehet a célnak megfelelően használni.
Az orosz céget a biztosító kártalanította, így azóta megrendelte az újabb műholdat, amelyet 2014-ben terveznek felbocsátani.
Az Ekszpressz-AM4-et gyártója, az Astrium cég irányította le a csendes-óceáni hullámsírba. A térségben két óra hosszára leállították a hajózást és a légiközlekedést.
Időközben a bajkonuri űrközpontból sikerrel lőtték fel Proton-M hordozórakétával az amerikai Intelsat cég műholdját, az Intelsat-22-t.
Az orosz űripar és űrkutatás az utóbbi időszakban több kudarccal szembesült. 2011-ben 33 űreszközt bocsátott fel, amelyből öt küldetése volt sikertelen.
A legnagyobb kárt az orosz űrkutatásnak a Fobosz (Phobos)-Grunt űrszonda küldetésének kudarca okozta. Az 5 milliárd rubel (36,8 milliárd forint) költségű misszió célja az volt, hogy a szonda eljusson a Mars holdjára és onnan talajmintát hozzon.
Az űrszondát azonban nem sikerült bolygóközi pályára állítani, majd januárban a Csendes-óceánba zuhant. A kudarc miatt az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz több bolygóközi programot is leállított.