WP: Bin Laden meg akarta gyilkoltatni Obama elnököt

– Meg akarta gyilkoltatni Barack Obama amerikai elnököt Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorszervezet vezetője, aki úgy gondolta, hogy az Egyesült Államok káoszba süllyed, ha a „felkészületlen” Joe Biden alelnök veszi át az amerikai haderő főparancsnokságát  – közölte internetes kiadásában a The Washington Post.

Az amerikai lap az értesülést a bin Laden utolsó, abbotabádi rejtekhelyén talált dokumentumokra alapozza, amelyek tartalmát – legalábbis annak azt a részét, amelyet feloldottak a titkosítás alól – az amerikai kormány a következő hónapokban szándékozik nyilvánosság elé tárni.
Bin Laden egyik üzenetében arra utasította a terrorhálózat egyik vezetőjét, hogy szervezzen meg egy támadást az elnöki különrepülőgép, az Air Force One ellen. Egy ilyen akció az amerikai hírszerzés véleménye szerint jócskán meghaladta a megtizedelt al-Kaida erejét.
A terroristavezér ugyancsak kulcsfontosságú célpontnak tekintette David Petraeus tábornokot, az Afganisztánban harcoló amerikai erők volt parancsnokát is (aki jelenleg a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója).
Bin Laden „a hitetlenség fejének” nevezte Obamát, akinek kiiktatásával az a Biden kerülne hatalomra, aki az al-Kaida főnöke szerint „tökéletesen felkészületlen a posztra, és válságba fogja vezetni az Egyesült Államokat”. Úgy vélekedett, hogy Petraeus meggyilkolása „megváltoztatná a háború menetét”.
Arról, hogy a terroristavezér meg akarta gyilkoltatni Obamát, már nem sokkal azután is hangzott el tájékoztatás, hogy bin Ladent amerikai kommandósok május elején megölték a pakisztáni Abbotabádban. A döntés hátterébe azonban most először nyílt bepillantás.
Egy, a The Washington Postnak névtelenül nyilatkozó hírszerzési tisztségviselő úgy vélekedett: bin Laden feljegyzései arra utalnak, hogy a terrorista elszakadt a valóságtól, és hogy ambíciói meghaladták a lehetőségeit. A lap forrásai szerint az Obama elleni, „szándékolt” szervezkedés sohasem jelentett komoly veszélyt az amerikai elnökre nézve.
Bin Laden több üzenete operatív helyetteséhez, Atijah Abd ar-Rahmanhoz szólt, és ezekben nem egy alkalommal azt sürgette, hogy a támadásokat Iljász Kasmiri pakisztáni terrorista hajtsa végre. Rahman és Kasmiri azóta egyaránt amerikai dróntámadásban vesztette életét.
Az iratokból az is kiderül, a terroristavezért nyugtalanította, hogy a merényletekben számos muszlim vesztette életét, aminek következtében meggyengült az al-Kaida támogatottsága. Az is felmerült benne, hogy meg kellene változtatni a terrorszervezet nevét.