Szaúd-Arábia élesen bírálja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét

Szaúd-Arábia megkezdte a fegyverszállítást a szír lázadóknak

Szaúd-Arábia hadfelszerelést küldött Jordánián keresztül a szíriai kormány ellen fellázadt, többnyire zendülő katonákból álló Szabad Szíriai Hadseregnek – közölte szombaton egy arab diplomata.

A neve elhallgatását kérő diplomata elmondta, hogy Rijád saját kezdeményezésére, a szíriai vérfürdő befejezése érdekében küldött hadfelszerelést Jordániába, hogy onnan eljuttassák azt a szíriai lázadóknak. A művelet részleteit később hozzák nyilvánosságra – ígérte a diplomata.

Az arab világban nagy befolyással rendelkező Szaúd-Arábia élesen bírálja Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét a tavaly kirobbant népfelkelés véres elfojtása miatt. Rijád szerdán bejelentette, hogy bezárja damaszkuszi nagykövetségét és hazarendeli diplomatáit; a szaúdi nagykövetet már tavaly augusztusban hazahívták Szíriából.

Szaúd el-Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter március 4-én úgy vélekedett, hogy a szíriai ellenzéknek jogában áll felfegyvereznie magát. A szaúdi lakosság egy részét törzsi kötelékek kötik össze a szíriai szunnitákkal. A sivatagi királyság államfője, Abdallah bin Abdel-Azíz anyja például a kelet-szíriai Sammar törzs leszármazottja volt.

Több más ország, köztük Katar már szintén jelezte, hogy kész fegyvert szállítani a szíriai felkelőknek, a kuvaiti parlament pedig határozatban szólított fel erre.

Szíria hétfőn azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát és Katart, hogy „a terroristák bűntársa”, és ezért maga is osztozik a felelőségben a kiontott vér miatt. Damaszkusz rendszeresen terroristaként bélyegzi meg a kormányellenes felkelőket.

A Szabad Szíriai Hadsereg több ezer dezertált katonából és hozzájuk csatlakozott civilekből áll, akik könnyűfegyverekkel veszik fel a harcot a nehézfegyverekkel is rendelkező szíriai reguláris hadsereggel.