Obama: Kína nem juthat versenyelőnyhöz a szabályok megkerülésével

Obama: Kína nem juthat versenyelőnyhöz a szabályok megkerülésével
Barack Obama amerikai elnök kedden arra figyelmeztette Kínát: nem engedi meg számára, hogy a szabályok megkerülésével versenyelőnyhöz jusson.

Obama bejelentette, hogy az Egyesült Államok az Európai Unióval és Japánnal közösen keresetet nyújt be Kína ellen a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a ritkaföldfémek exportjának korlátozása miatt. Pekingnek 10 napja van a válaszadásra, és 60 napon belül tárgyalásokat kell kezdenie a keresetet benyújtó országokkal.
„Ha Kína egyszerűen hagyná, hogy a piac magától működjön, nem lenne ellenvetésünk. Politikája azonban éppen ennek a megakadályozására és azon szabályok ellen irányul, amelyek elfogadásába beleegyezett” – jelentette ki Obama a Fehér Házban.
„Amikor szükséges, cselekedni fogok, ha a munkásaink vagy a vállalkozásaink tisztességtelen gyakorlat célpontjávává válnak” – mondta az elnök, aki a választás évében különösen nagy hangsúlyt fektet arra, hogy felgyorsítsa a recesszióból kilábalófélben lévő amerikai gazdaság talpra állását.
A ritkaföldémeket egyebek között hibridautók akkumulátorának, síkképernyős televíziók és más, csúcstechnológiára épülő műszaki cikkek gyártására használják.
A kínai kereskedelmi minisztérium kedden kiadott közleménye szerint Peking a mindössze két évtizedre elegendő készletek kivitelének korlátozásával nyersanyagforrásai és a környezet védelmét, a fenntartható fejlődést kívánja szolgálni.