Négymillió forint gyűlt össze a fogyatékkal élők támogatására

Négymillió egyszázezer forint gyűlt össze a Fogadj örökbe egy macit! elnevezésű kampány árverésén, amelynek bevételéből a fogyatékkal élő emberek munkahelyteremtő programját támogatják.

G_4247_5911.jpg

Mága Zoltán hegedűművész macija egymillió, Törőcsik Mari plüsse 750 ezer forintért kelt el a Polgár Galériában rendezett keddi árverésen. A jótékonysági aukcióra színészek, közismert média- és közéleti személyiségek ajánlották fel régi vagy egészen új plüsseiket.
Mága Zoltán saját maga és mecénás barátai megbízásából is licitált, így összesen 25 macit vásárolt meg mintegy 3 millió forint értékben, hogy összefogásra késztesse az embereket a fogyatékkal élők esélyegyenlőségének megteremtéséért.

 

 

 

Az árverésen az örökbefogadó szülők adományaiból fogyatékkal élők munkahelyteremtő programját és egy őket segítő alapítvány létrehozását tervezik.

A program felett védnökséget vállalt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A miniszter a galériában elmondta: a minisztérium minden eszközzel és háttérintézményével támogatja a kezdeményezést.

 

 

 

Kárász Róbert műsorvezető, a program ötletgazdája kiemelte: a macik elárverezésének bevételéből nemcsak egyszeri segítséget szeretnének nyújtani a csökkent munkaképességűeknek, hanem egy komplex munkahelyteremtő program tervét dolgozták ki.

„Magyarországon jelenleg csaknem 600 ezer fogyatékkal élő ember él, akik közül csupán 60-80 ezer főt foglalkoztatnak. Ezen belül az értelmi fogyatékosok foglalkoztatottságának aránya mindössze hat-hét százalék. A program célja, hogy Magyarország felzárkózzon a nyugati országokhoz, ahol a fogyatékkal élők 50-60 százalékának tudnak munkahelyet biztosítani” – ismertette újra a kampány részleteit Kárász Róbert.

A projekt első fázisában híres színészek, média- és közéleti személyiségek ajánlották fel kedvenc mackóikat, amelyeket a budapesti Design Terminálban március 10-ig lehetett megtekinteni. A mackók ezt követően országos vándorkiállításon vettek részt. A játék mackók egységesen tízezer forint kikiáltási árról indultak az árverésen, a legmagasabb áron Mága Zoltán Micimackója kelt el, a második helyet Törőcsik Mari medvéje nyerte meg.

 

 

 

A jótékonysági aukción megjelentek jó néhányan a felajánlók közül. Közülük a legtöbbet licitáló Mága Zoltán volt. A megvásárolt plüssállatokat a zenész a fogyatékkal élő gyerekeknek ajánlotta fel. A politikusok által felajánlott mackók nagyrészt Ágh Péterhez, a Fidelitas vezetőjéhez kerültek, de több plüss Navracsics Tibor személyében talált gazdára.

 

 

 

Az aukció bevételéből a szervezők a Tordasi Értelmi Fogyatékosok Otthonát támogatják, valamint létrehozzák a Fogadj örökbe egy Macit Alapítványt. Az alapítvány elsődleges célja, hogy segítse a fogyatékkal élők foglalkoztatottságának arányát, ennek érdekében egy Maci Manufaktúra elindítását tervezik. A műhelyben csökkent munkaképességű emberek az árverésen látható mackókhoz hasonló, valamint dizájnerek által megálmodott, magas minőségű plüssállatokat fognak elkészíteni.

Ezeket a mackókat később webshopban, valamint egy belvárosi Maci Shopban tervezik értékesíteni. Az árverésen 58 plüssmackó és egy Schmitt Pál köztársasági elnök által felajánlott, az olimpiai vízilabdázók autogramját tartalmazó vízilabda talált gazdára. A program teljes szervezése felajánlásokból valósult meg.