Május 7-ére tűzte ki Bassár el-Aszad a parlamenti választások időpontját

Szíria: Asszad elnök május elejére választásokat írt ki

Május 7-ére tűzte ki Bassár el-Aszad a parlamenti választások időpontját – derül ki a szíriai törvényhozás honlapjáról.

A szíriai elnök egy kedden kiadott határozatban tájékoztatott – a februárban népszavazással elfogadott alaptörvény értelmében – a törvényhozási voksolás idejéről. Az új alkotmány a kormányzat szerint utat nyitott a politikai pluralizmus előtt.

Kedden az al-Vatan című kormányközeli újság arról tájékoztatott, hogy a kormányerők visszafoglalták a felkelők egyik fellegvárának számító északnyugat-szíriai Idlibet, amely még hónapokkal ezelőtt került a hadseregből megszökött katonák kezére. A biztonsági erők három nappal ezelőtt indítottak támadást a török határhoz közel fekvő, mintegy 160 ezer lakosú város ellen, amely a több száz harcost számláló Szabad Szíriai Hadsereg ellenőrzése alatt állt. Szemtanúk beszámolója szerint a dezertőrök a héten kifogytak a lőszerből.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közben közölte, hogy a Bassár el-Aszad elnök elleni szíriai népfelkelés bölcsőjének számító déli Deraa tartományban a biztonsági erők 12 tagja vesztette életét, és így országszerte összesen 34-re emelkedett a keddi összecsapások halálos áldozatainak száma; ezúttal a kormányerők oldalán volt nagyobb a veszteség.