M E G H Í V Ó

Kedves Élet Menete Önkéntesek, B’nai B’rith Tagok, Scheiberes diákok,

Dózsa körzet, kedves Barátaink!

 

Tisztelettel meghívunk Benneket a Nicky családja c. fikciós dokumentumfilm vetítésére a Szlovák Kulturális Intézetbe.

 

Időpont: 2012. február 27. 18 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Vendég: Králik Ferencné szül. Lénárt Ilona

 

A film magyarországi bemutatója szintén a Szlovák Kulturális Intézetben volt, 2011. október elején, a Duna Televízió 2012. január 27-én az ENSZ Holokauszt Emléknapján vetítette. A nagy érdeklődésre való tekintettel megszerveztünk egy második vetítést és meghívtuk az egyetlen, ma Budapesten élő Nicky-gyereket, Králik Ferencné szül. Lénárt Ilonát.

 

Nicky családja

 

 

színes, magyarul beszélő, szlovák-cseh-angol-amerikai-izraeli dokumentumfilm, 93 perc, 2011

 

Nicholas Winton, a fiatal, jól szituált angol bankhivatalnok 1939-ben nyári szabadságra készül Svájcba, amikor tudomást szerez arról, hogy Csehszlovákia megszállását követően táborokba csoportosítanak zsidó származású gyerekeket.

 

A fiatalember a svájci üdülés helyett Prágába utazik és óriási szervezőmunka árán, teljesen egyedül, minden hivatalos segítség és támogatás nélkül, több turnusban, Németországon és Hollandián keresztül 669 gyereket sikerül vonaton kimenekítenie a megszállt országból. Hirdetések révén olyan angol családokat szervez be a mentésbe, akik hajlandóak örökbe fogadni egy-egy gyereket a távoli Csehszlovákiából.

 

Matej Mináč és Patrik Pašš fikciós dokumentumfilmje Nicholas Winton, a „megmentő” történetét rekonstruálja. Az érintettek és az események átélőinek elbeszélései alapján játékfilm epizódok teszik a filmet fél-dokumentumfilmmé. Nemcsak a múlt, a jelen is megjelenik; a Nicky-gyerekek újra végigutazzák azt a távot, amelyet annak idején gyerekként megtettek, megszólal több szemtanú, visszaemlékeznek az eseményekre a megmentett gyerekek is.

A dokumentumfilmben interjúk láthatók és hallhatók, Elie Wiesel Nobel-díjas íróval, a Dalai Lámával, a nemrég elhunyt Václav Havel íróval és államférfival és Armin Mueller-Stahl színésszel. Sőt, egy röpke pillanatra feltűnik II. Erzsébet királynő is, amikor lovaggá üti Nicholas Wintont.

 

A ma 103 éves Winton úr sokáig nem beszélt emberfeletti tettéről, öt évtized után házuk padlásán felesége talált rá a mentő munka dokumentációjára, azóta szinte az egész világ értesült a történetről. A túlélő gyermekek közül máig csak 250-et azonosítottak. A többiek felkutatását szolgálja a www.nickysfamily.com honlap, ahol további információhoz juthatnak az érdeklődők.

A film üzenete, hogy akár egy ember is meg tudja változtatni és jobbá tudja tenni a világot. Nicholas Winton története és példája már most, a XXI. században több ezer embert, fiatalt késztetett cselekvésre a jóság jegyében. Szerte a világon született egy új fogalom, az ún. Winton-vírus, azaz jót cselekedni, az emberiség fennmaradásáért. Nicholas Winton megteremtette és elültette a világ egyik legnagyobb családfáját, egyszerű nevén nevezve, „Nicky családját”.

Szeretettel várunk a vetítésen és az azt követő beszélgetésen!

 

Itt találod a trailert az interneten: