„Hiábavaló minden tárgyalás a szíriai válságról „

A szaúdi király szerint hiábavaló a tárgyalás a szíriai helyzetről

A szaúd-arábiai uralkodó azt mondta szerdán telefonon az orosz elnöknek, hogy ezután már hiábavaló minden tárgyalás a szíriai válságról – jelentette az arab ország hírügynöksége.

Abdallah király ezzel válaszolt Dmitrij Medvegyevnek, aki telefonbeszélgetésükben kifejtette az orosz kormány dialógust sürgető álláspontját a válságról.

„Ezután már hiábavaló minden párbeszéd arról, ami Szíriában történik… A szaúdi királyság soha nem tekinthet el vallási és erkölcsi kötelezettségeitől a szíriai eseményeket illetően” – jelentette ki. „Orosz barátainknak egyeztetniük kellett volna az arab országokkal, mielőtt vétót emeltek az ENSZ Biztonsági tanácsában, február 4-én – tette hozzá neheztelőleg az uralkodó hírügynökségi idézet szerint.

A BT a szíriai rendszer cselekedeteit elítélő határozatra készült, de ezt az orosz és kínai vétó megakadályozta. A király akkor kijelentette, hogy a vétó miatt „megingott” a bizalom az ENSZ-ben. Szaúd-Arábia „döntő intézkedéseket” szeretne elfogadtatni a vérontás leállítása és a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében.