Hamenei: Irán nem törekszik atomfegyver előállítására

Hamenei: Irán nem törekszik atomfegyver előállítására

Irán nem törekszik atomfegyver előállítására – hangoztatta újfent Ali Hamenei ajatolláh szerdán, nem sokkal az után, hogy összeomlottak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) képviselőivel folytatott újabb megbeszélések. A nyugati hatalmak és Izrael ugyanakkor azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik és évek óta hiába próbálnak megállapodni Iránnal, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében.

Irán legfelső vallási és politikai vezetője, aki az ország atomipari kutatóit fogadva mondott beszédet, kijelentette ugyanakkor, hogy országa „meg akarja törni” a nagyhatalmak „atomfegyverekre alapozott felsőbbrendűségét”. Hamenei, akinek szavait az állami televízió élőben közvetítette, azt mondta, Irán nem változtat eddigi politikáján, s törekvéseitől nem tántorítják el sem nemzetközi szankciók, sem gyilkosságok és a nyomásgyakorlás más eszközei.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttségének a vitatott iráni atomprogramról két napon át Teheránban folytatott tárgyalásain nem történt előrelépés, az iráni hatóságok nem engedélyezték a NAÜ szakértőinek a bejutást egy katonai létesítménybe – közölte a NAÜ csalódottságának hangot adva szerda hajnalban.

Az ügynökség közép-európai idő szerint szerdán nulla óra után adta ki közleményét, miután küldöttsége elhagyta Iránt. A szokatlan időpont jelzi, hogy a NAÜ milyen nagy fontosságot tulajdonít a kérdésnek. A NAÜ szakértői egy Teheránon kívüli katonai támaszpontot akartak felkeresni, ahol a gyanú szerint nukleáris fegyver létrehozásával kapcsolatos robbanóanyag-kísérleteket végeztek. A NAÜ küldöttsége alig egy hónapon belül másodszor tárgyalt – hétfőn és kedden – Teheránban.

A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt tagadja. A NAÜ azonban négy éve hasztalan próbál megállapodni Iránnal abban, hogy működjön együtt a nukleáris létesítmények nemzetközi ellenőrzésében. Az előző NAÜ-küldöttség január 29. és 31. között járt Iránban. Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese, a delegáció vezetője az akkori megbeszéléseket jónak minősítette. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló.

Az újabb tárgyalások kudarca valószínűleg fokozza majd az amúgy is növekvő feszültséget Teherán és a nyugati hatalmak között, amelyek szankciókat vezettek be a világ legnagyobb kőolajtermelő országai közé tartozó Irán ellen annak vitatott atomprogramja miatt.