„Új kezdőpont” ideje Washington és Peking viszonyában

A kínai alelnök szerint eljött az „új kezdőpont” ideje Washington és Peking viszonyában
 Eljött egy „új történelmi kezdőpont” ideje a világ két vezető gazdasági hatalmának viszonyában – jelentette ki szerdán Washingtonban Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai alelnök.

Hszi, aki amerikai üzleti vezetők előtt mondott beszédet, az Egyesült Államok és Kína viszonyát egy olyan „megállíthatatlan folyóhoz” hasonlította, amely a kanyarok és fordulatok ellenére is folyamatosan tör előre.
A kínai alelnök szerint Kína üdvözli az Egyesült Államoknak az ázsiai-csendes-óceáni térségben betöltött „pozitív szerepét”, de hangsúlyozta, hogy a két országnak „tiszteletben kell tartaniuk egymás alapvető érdekeit és fő aggályait”. Mint mondta, a két ország erősítheti az együttműködést Irán, Észak-Korea és más nemzetközi kérdések ügyében.
Hszi Csin-ping, aki a tervek szerint ősszel átveszi a Kínai Kommunista Párt irányítását, jövő tavasztól pedig Hu Csing-tao (Hu Jingtao) helyébe lép az elnöki poszton, az egyetértés hangsúlyozása mellett ugyanakkor hangot adott a kínai különvéleménynek is. Mint mondta,az Egyesült Államoknak, ha ki kívánja egyensúlyozni a kétoldalú kereskedelem mérlegét, változtatnia kell gazdaságpolitikáján, beleértve azt is, hogy feloldja az élvonalbeli technológiára épülő, polgári felhasználású termékek kivitelére vonatkozó tilalmat.
Mint mondta, a jüan dollárral szembeni árfolyamának rugalmasabbá tétele révén a kínai exporttöbbletet sikerült a GDP 7 százalékáról 2 százalékra csökkenteni. Hszi hangsúlyozta, hogy Kína aggódik az amerikai államadósság növekedése miatt. (A 3000 milliárd dollárnyi kínai valutatartalékok oroszlánrésze amerikai állampapírokban fekszik.)
Barack Obama amerikai elnök, aki szerdán kampánylátogatást tett Milwaukeeban, kijelentette, hogy nem fogja tétlenül szemlélni, ahogy Amerika vetélytársai „nem a szabályok szerint játszanak”. Obama kedden fogadta Hszit a Fehér Házban, akinek szemtől szembe is felhívta a figyelmét, hogy Pekingnek be kell tartania a nemzetközi kereskedelemben elfogadott normákat.
Az amerikai elnök emlékeztetett rá, hogy külön hivatalt hozott létre az olyan országok által folytatott, nem tisztességes kereskedelmi gyakorlatot, „mint Kína”.
„Ha a pálya nem lejt, ígérem önöknek, hogy Amerika mindig nyerni fog” – hangsúlyozta az amerikai elnök.
Thomas Donohue, az amerikai kereskedelmi kamara elnöke egyébként szerdán arról beszélt, hogy a kínai árfolyam-politika elleni bírálatok „kezdik elveszíteni a hitelüket”, mert a jüan árfolyam-növekedése csaknem elegendő ahhoz, hogy létrejöjjenek a tisztességes kereskedelem feltételei.
Hszi szerdán a kongresszusban tárgyalt mindkét nagy párt vezetőivel. A megbeszéléseken a honatyák bírálták Kínának a kereskedelemben, a szomszédjaival szemben, valamint az emberi jogok kérdésében folytatott politikáját.
A szerdai The Washington Post szerdán címoldalon közölte, hogy Kína február elején nem adott beutazó vízumot Suzan Johnston Cooknak, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi vallásszabadságért felelős utazó nagykövetének.